Εκγύκλιος ΕΛ.ΑΣ. για το ρόλο και τη συμπεριφορά των συνδικαλιστών αστυνομικών

Για προσπάθεια εκφοβισμού του συνδικαλιστικού κινήματος στο χώρο της Αστυνομίας κάνει λόγο το ΠΑΣΟΚ
Παρασκευή, 29 Δεκεμβρίου 2006 17:31
A- A A+

Εγκύκλιο για το ρόλο και τις αρμοδιότητες των συνδικαλιστών αστυνομικών και το γενικότερο πλαίσιο άσκησης των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων των εκπροσώπων των αστυνομικών (σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 1264/1982) καθώς τους περιορισμούς που προβλέπονται από τη νομοθεσία, απέστειλε προς όλες τις αστυνομικές Υπηρεσίες της χώρας το αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας.

Όπως υπογραμμίζεται, «βάσει του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου, ο ρόλος και οι αρμοδιότητες των οργάνων διοίκησης του Σώματος και των συνδικαλιστικών εκπροσώπων του προσωπικού του είναι απολύτως διακριτές, πρέπει να ασκούνται κατά τρόπο σύννομο, επαρκή και υπεύθυνο και να αποφεύγονται πρακτικές και ενέργειες οι οποίες προκαλούν συγχύσεις, επικαλύψεις και προβλήματα στη λειτουργία και την αποτελεσματικότητα των Αστυνομικών Υπηρεσιών και οι οποίες κατά συνέπεια συνθέτουν μια συνολική εικόνα δυσάρεστη και πλαστή για έναν ευαίσθητο Οργανισμό, ο οποίος ως εκ της αδιάκριτης ως άνω συμπεριφοράς των συνδικαλιστών φαίνεται να τελεί σε καθεστώς αυτοδέσμευσης και συνδιοίκησης και οδηγείται έτσι σε σταδιακή παρακμή και απαξίωση».

«Τα συνδικαλιστικά στελέχη», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην εγκύκλιο της ΕΛ.ΑΣ., «μέσω της σύννομης συνδικαλιστικής τους δράσης και της συμμετοχής τους στα διάφορα συλλογικά υπηρεσιακά όργανα, μπορούν και οφείλουν να θέτουν και να προωθούν αιτήματα, απόψεις, προτάσεις και ζητήματα που αποσκοπούν στην ικανοποίηση των συμφερόντων των μελών που εκπροσωπούν και ακόμη στη βελτίωση υφιστάμενων δομών και διαδικασιών, προς το σκοπό αναβάθμισης του παρεχομένου προς την κοινωνία αστυνομικού έργου.

Οφείλουν, επίσης, να μη λησμονούν την αστυνομική τους ιδιότητα και να επιδεικνύουν σ' όλες τις εκφάνσεις της κοινωνικής, υπηρεσιακής και συνδικαλιστικής τους δράσης την αρμόζουσα προς την ιδιότητα αυτή συμπεριφορά, απέχοντας από ενέργειες που προσβάλλουν, αμφισβητούν ή υπερκαλύπτουν πρόσωπα, θεσμούς και όργανα και σε ορισμένες δε περιπτώσεις οι ενέργειες αυτές συνιστούν πειθαρχικά ή και ποινικά αδικήματα».

«Τα συνδικαλιστικά στελέχη συνεργάζονται με τους διοικητές ή προϊσταμένους των Υπηρεσιών, αλλά δεν συνδιοικούν. Προτείνουν αλλά δεν αποφασίζουν. Διεκδικούν αλλά δεν ισοπεδώνουν. Προβάλλουν και δεν απαξιώνουν το έργο του Σώματος», υπογραμμίζεται χαρακτηριστικά.

«Τόσο οι διοικητές και προϊστάμενοι των Υπηρεσιών, όσο και τα συνδικαλιστικά στελέχη οφείλουν σε αμοιβαία αναγνώριση και σεβασμό του θεσμικού τους ρόλου, απέχοντας από ενέργειες που υπερβαίνουν το πλαίσιο άσκησης των αρμοδιοτήτων τους, απαξιώνουν το έργο τους, υπονομεύουν την ομαλή λειτουργία των Υπηρεσιών, προκαλούν το δημόσιο αίσθημα και διαμορφώνουν εν τέλει μια εικόνα καθόλου αντιπροσωπευτική για το συνολικό έργο του Σώματος και την προσφορά του Έλληνα αστυνομικού», καταλήγει η εγκύκλιος της ΕΛ.ΑΣ..

Αντίδραση ΠΑΣΟΚ

Mε αφορμής την εν λόγω εγκύκλιο ο υπεύθυνος Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης του Κοινοβουλευτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Αλέκος Παπαδόπουλος, έκανε λόγο για σπασμωδικές και επικοινωνιακές ενέργειες του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, αντί αποτελεσματικής αντιμετώπισης της αυξανόμενης εγκληματικότητας.

Σύμφωνα με το στέλεσχος του ΠΑΣΟΚ, με την εγκύκλιο το υπουργείο «επιχειρεί τον εκφοβισμό του συνδικαλιστικού κινήματος στο χώρο της Αστυνομίας και τη μετάθεση των κυβερνητικών ευθυνών, ολιγωριών και αδυναμιών στα συνδικαλιστικά όργανα».

«Ο αιώνας έχει αλλάξει. Οι πολίτες δεν παγιδεύονται πια σε επικοινωνιακούς θεατρινισμούς και οι μαχόμενοι αστυνομικοί με εκφοβιστικές εγκυκλίους», καταλήγει ο κ. Παπαδόπουλος.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή