Ιράν: Μεγάλη συμμετοχή στις προεδρικές εκλογές

Ρουχανί εναντίον Ραϊσί
Παρασκευή, 19 Μαΐου 2017 14:35
UPD:14:44
REUTERS/TIMA
A- A A+

Οι Ιρανοί ψηφίζουν μαζικά και ευδιάθετοι στις προεδρικές εκλογές, αναμέτρηση κρίσιμη για τον απερχόμενο μετριοπαθή πρόεδρο Χασάν Ρουχανί ο οποίος διεκδικεί μια δεύτερη θητεία για να συνεχίσει την πολιτική «ανοίγματος» στον κόσμο.

Ο κ. Ρουχανί αντιμετωπίζει τον Εμπραχίμ Ραϊσί, συντηρητικό ιερωμένο που πρόσκειται στον ανώτατο ηγέτη αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, εμφανίζεται ως συνήγορος των φτωχών και θέλει να δώσει προτεραιότητα στην «οικονομία της αντίστασης», που βασίζεται στην εθνική παραγωγή και στις εθνικές επενδύσεις.

Δύο μικρότεροι και λίγο γνωστοί υποψήφιοι - ένας μεταρρυθμιστής που ζήτησε να ψηφιστεί ο Χ. Ρουχανί κι ένας συντηρητικός - συμμετέχουν επίσης στις εκλογές. Ο νικητής αναμένεται να εκλεγεί από τον πρώτο γύρο, τα οριστικά αποτελέσματα του οποίου θα ανακοινωθούν την Κυριακή.

REUTERS/TIMA AGENCY

Στην Τεχεράνη, όπως και στην επαρχία, η συμμετοχή ήταν πολύ υψηλή το μεσημέρι, σύμφωνα με δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου και εικόνες του εθνικού τηλεοπτικού δικτύου Irib. Το υπουργείο Εσωτερικών υπολογίζει ότι η συμμετοχή θα φθάσει το 72%.

Οι ψηφοφόροι, μερικοί από τους οποίους φθάνουν οικογενειακώς στα εκλογικά τμήματα, περιμένουν υπομονετικά τη σειρά τους συζητώντας. Ορισμένοι έχουν φέρει και πτυσσόμενες καρέκλες για να περιμένουν καθιστοί.

«Πάντα ψήφιζα», ανακοινώνει υπερήφανα η Μαχνάζ Ραφιί, 50χρονη καθηγήτρια θεολογίας που ψήφισε τον κ. Ραϊσί.

Οι γυναίκες και οι άνδρες ψηφίζουν χωριστά στα εκλογικά τμήματα που έχουν εγκατασταθεί μέσα σε ισλαμικά τεμένη, αλλά μαζί σε αυτά που έχουν εγκατασταθεί σε σχολεία.

«Η ενθουσιώδης συμμετοχή των Ιρανών στις εκλογές ενισχύει την εθνική ισχύ και την εθνική ασφάλεια», δήλωσε ο πρόεδρος Ρουχανί, αφού ψήφισε στην ηλιόλουστη Τεχεράνη.

Ο αντίπαλός του, Εμπαχίμ Ραϊσί, ο οποίος ψήφισε σε τέμενος λαϊκής συνοικίας της νότιας Τεχεράνης, προέβλεψε από την πλευρά του «μέγιστη συμμετοχή».

EURONEWS

Αμφότεροι ζήτησαν να γίνει «σεβαστή» η επιλογή των Ιρανών, όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα.

«Πατέρας» των μεταρρυθμιστών που υποστηρίζουν τον Χ. Ρουχανί, ο Μοχαμάντ Χαταμί, πρόεδρος από το 1997 έως το 2005, ο οποίος έχει εν μέρει στερηθεί την ελευθερία κινήσεων και έκφρασής του, ψήφισε επίσης στην Τεχεράνη επευφημούμενος από συμπαθούντες.

Ένας από τους πρώτους που ψήφισε στην κάλπη που εγκαταστάθηκε στην κατοικία του στην Τεχεράνη ήταν ο Αλί Χαμενεΐ, ο οποίος κάλεσε τους συμπατριώτες του να πάνε στις κάλπες «μαζικά, το συντομότερο δυνατόν».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή