Στους 145.000 οι νεκροί στη Νοτιοανατολική Ασία

Δευτέρα, 03 Ιανουαρίου 2005 09:38
A- A A+

Στις 145.000 έχει ανέλθει ο αριθμός των νεκρών από το τσουνάμι που έπληξε την νοτιοανατολική Ασία στις 26 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με νεώτερα επίσημα στοιχεία, αν και οι διεθνείς οργανώσεις αρωγής προειδοποιούν, ότι ίσως, δεν μαθευτεί ποτέ ο ακριβής αριθμός των θυμάτων.

Στην Ινδονησία, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε σήμερα ότι από τον σεισμό που σάρωσε την επαρχία Ατσεχ της βόρειας Σουμάτρα και το τσουνάμι που ακολούθησε έχασαν τη ζωή τους 94.081 άτομα.

Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε την περασμένη Παρασκευή ότι οι νεκροί θα φτάσουν τις 150.000 αλλά «τα ακριβή στοιχεία» ίσως να μην γίνουν ποτέ γνωστά.

Ο ειδικός συντονιστής του ΟΗΕ για την παροχή βοήθειας στις πληγείσες περιοχές, Τζον Εγκελαντ, τόνισε πάντως, ότι υπάρχουν μεγάλες δυσκολίες και στην κατανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στις πληγείσες περιοχές της Σουμάτρα, λόγω της καταστροφής του οδικού και σιδηροδρομικού δικτύου. «Δεν μπορούμε να προσεγγίσουμε όλες τις πληγείσες περιοχές στην επαρχία Ατσεχ προς το παρόν», τόνισε ο Εγκελαντ.

Η διεθνής κοινότητα έχει ευαισθητοποιηθεί πάντως με την τραγωδία στην νοτιοανατολική Ασία και ήδη έχει ανακοινωθεί η αποστολή βοήθειας που ανέρχεται στα δύο δισεκατομμύρια δολάρια. Δύο μεγάλες αμερικανικές εφημερίδες - η Washinghton Post και οι Los Angeles Times - κατέκριναν πάντως τον τρόπο αντίδρασης της αμερικανικής κυβέρνησης στην καταστροφή και ζήτησαν από τον πρόεδρο Μπους να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία για να βελτιώσει τις σχέσεις της Ουάσινγκτον με τους μουσουλμάνους, ιδιαίτερα στην Ινδονησία.

Ο Aμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, υποστήριξε πάντως χθες μιλώντας στο NBC ότι η αντίδραση της Ουάσινγκτον ήταν αυτή που έπρεπε, καθώς εστάλη αμέσως βοήθεια ύψους 35 εκατομμυρίων δολαρίων, η οποία σταδιακά θα αυξηθεί σε 350 εκατομμύρια.

Οι διεθνείς οργανώσεις αρωγής έχουν δημιουργήσει μια γιγαντιαία αερογέφυρα για την μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στην περιοχή καθώς υπολογίζεται ότι ένα εκατομμύριο άνθρωποι στην Σουμάτρα και 700.000 στην Ταϊλάνδη θα πρέπει να τρέφονται τουλάχιστον για ένα μήνα με τη βοήθεια που θα μεταφέρεται από το εξωτερικό.

Στη Σρι Λάνκα, όπου επισήμως ο αριθμός των νεκρών είναι περίπου 30.000 και των αγνοουμένω 5.240, η ανθρωπιστική βοήθεια φθάνει επίσης με αργούς ρυθμούς και οι αρχές ανησυχούν ότι οι συνθήκες για τους πληγέντες θα επιδεινωθούν.

Οι αρχές φοβούνται έκρηξη των επιδημιών στις ανατολικές περιοχές της χώρας που επλήγησαν περισσότερο από το τσουνάμι.

Στην Ταϊλάνδη , ο αριθμός των νεκρών ανήλθε σε 4.993,εκ των οποίων 2.461 ξένοι,ενώ οι αγνοούμενοι ξεπερνούν τους 3.810.

Στην Ινδία,οι νεκροί ανέρχονται σε 14.962 και οι αγνοούμενοι σε 5.421.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή