Οι πέντε σημαντικότερες ανακοινώσεις της Google I/O

Πέμπτη, 18 Μαΐου 2017 18:50
UPD:19:04
REUTERS/STEPHEN LAM
A- A A+

Η τεχνητή νοημοσύνη και το machine learning φαίνονται να έχουν την τιμητική τους στη φετινή Google I/O, που πραγματοποιείται αυτή την εβδομάδα κοντά στα κεντρικά της στο Μάουντεν Βιου.

Ξεχωρίζοντας τις πέντε σημαντικότερες που έχουν γίνει, σε δημοσίευμα του BBC γίνεται αναφορά στο Google Lens, εφαρμογή που χρησιμοποιεί αναγνώριση εικόνας για την αναγνώριση αντικειμένων που «βλέπει» ο φακός της κάμερας σε πραγματικό χρόνο (εν ολίγοις, ο χρήστης στρέφει την κάμερα του κινητού σε ένα αντικείμενο και αυτή το αναγνωρίζει- ή, ακόμα καλύτερα, στρέφει την κάμερα σε ένα router και αυτό του εισάγει αυτόματα τον κωδικό του WiFi) και το σετ εικονικής πραγματικότητας DayDream (είχε πρωτοανακοινωθεί πέρυσι- φέτος, όπως έγινε γνωστό, θα συνεργάζεται με smartphones της Samsung, ενώ ανακοινώθηκε πως θα κυκλοφορήσουν δύο διαφορετικά μοντέλα, που δεν θα προϋποθέτουν εισαγωγή smartphone, καθώς θα λειτουργούν αυτόνομα).

Στη συνέχεια, γίνεται αναφορά στα νέα εργαλεία φωτογραφιών, που αξιοποιούν τεχνολογία machine learning: Το Google Photos πλέον χρησιμοποιεί τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου και «αντιλαμβάνεται» τους φίλους του χρήστη, διευκολύνοντας τον διαμοιρασμό φωτογραφιών. Περαιτέρω δυνατότητες πάνω σε αυτό δίνει και το Shared Libraries, που αναγνωρίζει πρόσωπα και δημιουργεί μόνο του φωτογραφικά άλμπουμ, ενώ επίσης αφαιρεί ανεπιθύμητα αντικείμενα από φωτογραφίες.

Συνεχίζοντας, η Google παρουσίασε επίσης τη δουλειά της πάνω στην τεχνολογία VPS (visual positioning system): Χρησιμοποιώντας το Tango, μια τεχνολογία τρισδιάστατης οπτικοποίησης, το VPS αναζητά αναγνωρίσιμα αντικείμενα για να καταλάβει πού βρίσκεται ο χρήστης, με ακρίβεια εκατοστών. Επίσης, η εταιρεία ανακοίνωσε μια σειρά νέων χαρακτηριστικών που βελτιώνουν τις επιδόσεις του Google Home και επίσης κυκλοφορεί ένα SDK (software development kit) που θα επιτρέπει σε «τρίτους» developers να ενσωματώσουν τον ψηφιακό βοηθό της στα προϊόντα τους (περιλαμβανομένου του iPhone).

Προτεινόμενα για εσάς