Ενα εκατομμύριο ευρώ η ελληνική βοήθεια στη ΝΑ Ασία

Δευτέρα, 03 Ιανουαρίου 2005 16:26
A- A A+

Εφτασε στην Ελευσίνα το πρώτο από τα δύο C-130 από τις πληγείσες περιοχές της ΝΑ Ασίας, στις οποίες μετέφερε γιατρούς, διασώστες, διπλωματικούς υπαλλήλους για τη συνέχιση των ερευνών για τούς αγνοούμενους, αλλά και ανθρωπιστική βοήθεια.

Στις τρεις στάσεις που έκανε στις Μαλδίβες, τη Σρι Λάνκα και τη Μπανκόγκ, παρέδωσε 12 τόνους συσκευασμένης βοήθειας με τον επίσημο λογότυπο "Hellenic Aid", της Υπηρεσίας Αναπτυξιακής Συνεργασίας (ΥΔΑΣ) του Υπουργείου Εξωτερικών, η οποία συντόνισε την αποστολή του υλικού και του εξειδικευμένου προσωπικού έξι μη κυβερνητικών οργανώσεων (ΜΚΟ) που μετείχαν στην αποστολή.

Στη Σρι Λάνκα, μιά από τις περισσότερο πληγείσες περιοχές, το ελληνικό C-130 μετέφερε τέσσερις τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας και τρεις Γιατρούς του Κόσμου οι οποίοι εγκατέστησαν επιτόπου πρόχειρο νοσοκομείο. Εκεί παρέμειναν επίσης δύο μέλη της ΜΚΟ "Ευρωπαϊκή Προοπτική", οι οποίοι εργάζονται για την αποκατάσταση των κατεστραμμένων τηλεπικοινωνιών.

"Από την πρώτη στιγμή συστάθηκαν δύο κέντρα επιχειρήσεων, ένα για την ανεύρεση των αγνοουμένων Ελλήνων και ένα για τη συλλογή και τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας από την Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας (ΥΔΑΣ) του Υπουργείου Εξωτερικών προς τις πληγείσες περιοχές", αναφέρει σε ανακοίνωσή τυ το υπουργείο Εξωτερικών.

Συνοψίζοντας τη δράση των ελληνικών αρχών, η ανακοίνωση αναφέρει ότι "η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα που έστειλε μισθωμένο αεροσκάφος των Ολυμπιακών Αερογραμμών στο νησί Πουκέτ της Ταϊλάνδης, παρότι είχε τους λιγότερους εγκλωβισμένους, για να παραλάβει το πρώτο κύμα τουριστών. Το γεγονός σχολιάστηκε θετικά στα διεθνή μέσα".

Στη συνέχεια, "απεστάλη αεροσκάφος C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας με δαπάνες του ΥΠΕΞ, το οποίο μετέφερε Έλληνες διπλωμάτες που εγκατέστησε στο Κολόμπο της Σρι Λάνκα, προκειμένου να συνεχίσουν τις έρευνες για τους αγνοούμενους και να επιβλέψουν τη διανομή της έκτακτης ανθρωπιστικής βοήθειας. Το αεροσκάφος μετέφερε εξειδικευμένο προσωπικό και εξοπλισμό των έξι ελληνικών ΜΚΟ:

1.Αλληλεγγύη (ΜΚΟ της Εκκλησίας της Ελλάδος). 2. «Γιατροί της Καρδιάς» 3.«Γιατροί του Κόσμου» 4.«Ευρωπαϊκή Προοπτική». 5. «Ομάδα Διάσωσης Θεσσαλονίκης» 6.«Εθελοντικό Σώμα Ελλήνων Πυροσβεστών-Αναδασωτών».,

Ταυτόχρονα το Υπουργείο Εξωτερικών αποφάσισε την παροχή βοήθειας 150.000 ευρώ προς την κυβέρνηση των Μαλδίβων και επίσης 150.000 ευρώ προς την κυβέρνηση της Σρι Λάνκα.

Ακολούθησε η αποστολή -με δαπάνη του Υπουργείου Εξωτερικών- δεύτερου C-130 της Πολεμικής αεροπορίας στο Πουκέτ της Ταϊλάνδης. Το αεροσκάφος μετέφερε 25 άνδρες της ΕΜΑΚ.

Σε επόμενη φάση, "με τον συντονισμό της ΥΔΑΣ ξεκίνησαν σε όλη την Ελλάδα προσπάθειες συλλογής υλικού και χρηματικών προσφορών που θα διατεθούν από την χώρα μας για να καλύψουν τις ανάγκες των πληγεισών περιοχών. Σε συνεργασία με την Αλληλεγγύη -ΜΚΟ της Εκκλησίας της Ελλάδος- έχουν συλλεγεί ήδη απάνω από 400 τόνοι έκτακτης ανθρωπιστικής βοήθειας", τονίζεται στην ίδια ανακοίνωση. Η βοήθεια αυτή θα αποσταλεί εντός του Ιανουαρίου, με πλοίο.

Τέλος, το υπουργείο Εξωτερικών, σε συνεργασία με την κρατική τηλεόραση και ραδιοφωνία, ξεκινά αύριο τηλεμαραθώνιο αλληλεγγύης, προκειμένου να συγκεντρώσει χρηματικές προσφορές, οι οποίες θα διατεθούν είτε απευθείας σε κυβερνήσεις για την αποκατάσταση των ζημιών, είτε για την αγορά αναγκαίου υλικού ανθρωπιστικής βοήθειας που θα σταλεί με ευθύνη του ΥΠΕΞ στις πληγείσες περιοχές.

Μέχρι στιγμής, το συνολικό κόστος της έκτακτης ανθρωπιστικής βοήθειας που προσέφερε η Ελλάδα σε είδος, υπηρεσίες ή χρήματα πλησιάζει το 1.000.000 ευρώ.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή