Δ. Τζανακόπουλος: Βασικό σενάριο η συνολική λύση στις 22 Μαΐου

Πέμπτη, 18 Μαΐου 2017 09:46
UPD:11:29
SOOC/Nick Paleologos

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος

A- A A+

Την αισιοδοξία ότι θα υπάρξουν θετικές εξελίξεις για το χρέος στο επικείμενο Eurogroup εξέφρασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Τζανακόπουλος.

«Τα σήματα που παίρνουμε και τα μηνύματα που υπάρχουν είναι ότι βρισκόμαστε πια στην τελική ευθεία. Το βασικό σενάριο πάνω στο οποίο δουλεύουν οι πάντες, είναι να υπάρξει στις 22 Μαΐου μια συμφωνία συνολική και με τον προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, αλλά και με την έγκριση της τεχνικής συμφωνίας» δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ.

Όπως είπε, η συντριπτικά μεγαλύτερη πιθανότητα είναι να επιτευχθεί συμφωνία στις 22 Μαΐου «ή λίγες ημέρες μετά ώστε να γεφυρωθούν κάποιες τελευταίες διαφορές». «Νομίζω, ότι περιμέναμε επτά χρόνια για τη ρύθμιση. Το να περάσουν και δέκα μέρες δεν έγινε και κάτι πολύ σημαντικό», πρόσθεσε.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η επίτευξη μιας συνολικής συμφωνίας, η οποία θα καλύπτει όλες τις πλευρές, η ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, η έξοδος της χώρας στις αγορές, η έξοδος από την κρίση και η απεξάρτηση από την οικονομική επιτροπεία.

Ερωτηθείς γιατί στη Γερμανία υπάρχει ένα πιο συγκρατημένο κλίμα σε ό,τι αφορά τις προσδοκίες από το Eurogroup ο κ. Τζανακόπουλος σημείωσε ότι αυτό «είναι λογικό γιατί αυτή τη στιγμή η Γερμανία και το ΔΝΤ βρίσκονται στην τελική ευθεία μιας πολύ σκληρής διαπραγμάτευσης, η οποία γίνεται μεταξύ τους». «Οι διαφωνίες μεταξύ Γερμανίας και ΔΝΤ δεν είναι για το θεαθήναι, είναι πραγματικές και υπάρχει εκεί μια σκληρή διαπραγμάτευση. Νομίζω ότι είναι λογικό το ότι οι Γερμανοί προσπαθούν να κάνουν και μια διαχείριση προσδοκιών σε σχέση με το Eurogroup της Δευτέρας», παρατήρησε.

Ξεκαθάρισε πάντως ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να υποχωρήσει από τη θέση ότι «εφόσον δεν μπει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα και εφόσον δεν έχουμε τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους με τον προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων, δεν υπάρχει και κανένας λόγος να εφαρμοστούν αυτά τα μέτρα». «Αυτά τα μέτρα δεν τα ζητούσαν οι Ευρωπαίοι, το ΔΝΤ τα ζητούσε», υπογράμμισε.

Σε ερώτηση γιατί η χώρα βρίσκεται σε ύφεση απάντησε ότι «φταίει πως το ΔΝΤ έφερε στη διαπραγμάτευση παράλογες απαιτήσεις που η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορούσε να αποδεχθεί».

Ο κ. Τζανακόπουλος ξεκαθάρισε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν αποδέχθηκε πλήρως τη θέση του ΔΝΤ εξηγώντας: «Δεν πρόκειται για μια αποδοχή εκ μέρους μας του συνόλου της θέσης του ΔΝΤ. Το ΔΝΤ ζητούσε καθαρά και νέτα σκέτα τη νομοθέτηση 4,5 δισεκατομμυρίων επιπλέον μέτρων. Πήραμε 4 δισ. Και είναι ανακριβές το 4,9 δισ. και θα σας πω γιατί. Πήραμε 4 δισ. για το 2019 και για το 2020 για το φορολογικό και το συνταξιοδοτικό και την ίδια στιγμή ακριβώς το ίδιο ποσό αντιμέτρων. Για το 2019 υπάρχουν νομοθετημένα αντίμετρα ύψους 2 δισ. Από την πορεία της οικονομίας προκύπτει ότι θα υπάρχει και ένας επιπλέον δημοσιονομικός χώρος που θα είναι 660 εκατομμύρια μέσα στο 2019. Για το 2020 προκύπτει από τις προβλέψεις του υπουργείου Οικονομικών ότι θα υπάρξει ένας επιπλέον δημοσιονομικός χώρος 1,5 δισ. Πέραν των αντιμέτρων τα οποία θα νομοθετηθούν σήμερα και για το 2021 προκύπτει ότι αυτός ο έξτρα δημοσιονομικός χώρος θα είναι 3,5 δισ. Επομένως επειδή τα αντίμετρα τα οποία θα νομοθετηθούν δεν είναι αντίμετρα άπαξ, για μια φορά, και το 2019 θα ισχύουν τα 2 δισ και το 2020 θα ισχύσουν 4 δισ. δηλαδή τα 2+2 και το 2021 θα έχουμε τη συνέχιση των αντιμέτρων 4 δισ. ευρώ συν τον έξτρα δημοσιονομικό χώρο που θα προκύψει».

Κληθείς να σχολιάσει την πρόταση της Ν.Δ. να δοθεί τώρα στην κοινωνία ένα μέρος του πλεονάσματος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε ότι «εμείς όχι απλώς δώσαμε, αλλά ψηφίσαμε την ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων τα Χριστούγεννα και η αντιπολίτευση τότε μας έλεγε ότι θέτουμε σε κίνδυνο τη διαπραγμάτευση και τη συμφωνία». Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα δώσει κοινωνικές ενισχύσεις από το πλεόνασμα και το ζήτημα αυτό θα το συζητήσει με τους θεσμούς μετά το κλείσιμο της β΄ αξιολόγησης.

Απαντώντας παράλληλα στην κριτική για τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα είπε ότι η κυβέρνηση δεν πανηγυρίζει και πρόσθεσε πως «είναι διαφορετικό να υπάρχει ο στόχος 4,5% και εντελώς διαφορετικό να υπεραποδίδει η ελληνική οικονομία και να υπερβαίνει τος στόχους που είναι μικρότεροι».

Ο κ. Τζανακόπουλος εξέφρασε την εκτίμηση ότι «η κυβέρνησή μας θα είναι αυτή που θα εφαρμόσει τη συνταγή των αντίμετρων», ενώ διαβεβαιωσε ότι «κανένας κόφτης δεν πρόκειται να εφαρμοστεί». «Οι στόχοι θα πιαστούν και θα έχουν και μικρές υπερβάσεις» εκτίμησε, ενώ προανήγγειλε ότι θα χαλαρώσουν περαιτέρω τα capital controls των τραπεζών «ώστε να έχουμε σταδιακή απεξάρτηση στον ένα-ενάμιση χρόνο».

Ερωτηθείς τέλος για τις σχέσεις της κυβέρνησης με τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, απάντησε ότι «η επικοινωνία της κυβέρνησης με την Τράπεζα της Ελλάδος είναι στο θεσμικό πλαίσιο που ορίζουν οι νόμοι».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή