Στο έλεος εγκληματιών οι επιζώντες από τα τσουνάμι

Ο Πάουελ περιοδεύει στις πληγείσες περιοχές
Δευτέρα, 03 Ιανουαρίου 2005 18:44
UPD:20:15
A- A A+

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ περιοδεύει στις πληγείσες από τα τσουνάμι περιοχές της νοτιοανατολικής Ασίας. Σήμερα, έφτασε στην Μπανγκόκ για να εξετάσει τη διανομή της διεθνούς βοήθειας. Αύριο το πρωί θα συναντηθεί με τον ταϊλανδό πρωθυπουργό Τακσίν Σιναουάτρα και αργότερα θα μεταβεί στο Πουκέτ. Αμέσως μετά θα αναχωρήσει για την Ινδονησία όπου θα συμμετάσχει στην έκτακτη διεθνή σύνοδο για τα θύματα του σεισμού. Τελευταίος σταθμός της περιοδείας του θα είναι η Σρι Λάνκα, όπου ο τραγικός απολογισμός ξεπέρασε σήμερα τους 30.000 νεκρούς, ενώ 3.792 αγνοούνται. Ανάμεσα στους νεκρούς είναι και εκατό ξένοι.

Αστεγοι έχουν μείνει 861.016 άνθρωποι και πάνω από 90.000 σπίτια έχουν καταστραφεί, διευκρίνισαν οι αρχές της χώρας.

Από το νορβηγικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοινώθηκε πως οι Νορβηγοί που έχασαν τη ζωή τους στη νοτιοανατολική Ασία είναι 16 και οι αγνοούμενοι 275. Προηγούμενος απολογισμός έκανε λόγο για 21 νεκρούς και 462 αγνοούμενους.

Χιλιάδες Σουηδοί (2.915) εξακολουθούν να αγνοούνται, ενώ οι νεκροί είναι 52, δήλωσε εκπρόσωπος του σουηδικού υπουργείου Εξωτερικών.

Το Βερολίνο διέψευσε σήμερα πως 3.200 Γερμανοί αγνοούνται. Ο Κλάους Σάριοτ, υφυπουργός Εξωτερικών και επικεφαλής της υπηρεσίας του υπουργείου που διαχειρίζεται την κρίση, τόνισε πως ο αριθμός των αγνοουμένων είναι "σαφώς μικρότερος από 1.000".

Ο απολογισμός των Γερμανών που έχασαν τη ζωή τους είναι εξήντα και των τραυματιών 700.

Εν τω μεταξύ, κλέφτες, βιαστές, και απαγωγείς δρουν ανενόχλητοι σε καταυλισμούς προσφύγων και σε νοσοκομεία των χωρών της νοτιοανατολικής Ασίας.

Πληροφορίες και καταγγελίες από τη Βρετανία, τη Σουηδία, τη Σρι Λάνκα, την Ταϊλάνδη και το Χονγκ Κονγκ αναφέρουν πως κάποιοι εκμεταλλεύονται το χάος και βιάζουν γυναίκες που επέζησαν της καταστροφής στη Σρι Λάνκα, αλλά και λεηλατούν σπίτια ανθρώπων που αγνοούνται, και ξενοδοχεία.

Η οργάνωση "Save the Children" προειδοποίησε πως τα παιδιά που έμειναν ορφανά και φιλοξενούνται σε ιδρύματα είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στη σεξουαλική εκμετάλλευση.

Στην Ταϊλάνδη, κλέφτες που παρίσταναν αστυνομικούς ή μέλη συνεργείων διάσωσης λεηλάτησαν αποσκευές και χρηματοκιβώτια στο Κάο Λακ, ενώ σουηδοί και ταϊλανδοί αστυνομικοί ερευνούν την εξαφάνιση ενός 12χρονου Σουηδού από νοσοκομείο κοντά στο Κάο Λακ.

Από τη νορβηγική αστυνομία ανακοινώθηκε πως πολλοί εγκληματίες προσπαθούν να περιληφθούν τα ονόματά τους στους καταλόγους των θυμάτων, ώστε να πάρουν καινούργια ταυτότητα.

Τέλος, σε κακοποιούς, που ήθελαν να διαρρήξουν σπίτια τα οποία εγκατέλειψαν οι ιδιοκτήτες τους, οφείλεται η φήμη για τσουνάμι στο Ντίλι, την πρωτεύουσα του Τιμόρ-Λέστε (πρώην ανατολικό Τιμόρ), ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της χώρας, και ζήτησε από τους κατοίκους να επιστρέψουν στις εστίες τους.

Αυτό το κύμα πανικού παρέλυσε ένα μέρος της ζωής στο Ντίλι, όπου οι δύο μεγαλύτερες εφημερίδες δεν κυκλοφόρησαν επειδή οι δημοσιογράφοι και άλλοι εργαζόμενοι σ' αυτές ήταν μεταξύ εκείνων που διέφυγαν στα υψώματα.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή