Δημοσιογραφία των πολιτών

Τετάρτη, 05 Ιανουαρίου 2005 17:48
UPD:17:50

A- A A+

«Η δημοσιογραφία των πολιτών θα καταστεί μια σημαντική δύναμη στις on-line ειδήσεις», εκτιμά ο Ερικ Μόελερ, δημιουργός του φιλόδοξου ειδησεογραφικού προγράμματος Wikinews (wiki=γρήγορο στα χαβανέζικα).

Το Wikinews είναι ένα ανοικτό εκδοτικό σύστημα Διαδικτύου, όπου ο καθένας μπορεί να συντάξει και να δημοσιοποιήσει ειδήσεις.

Ο Μόελερ συγκρίνει την επίδραση του δημιουργήματός του με τις πρώτες ημέρες του ανοιχτού λειτουργικού συστήματος Linux, το οποίο δημιουργήθηκε από εθελοντές προγραμματιστές, αρχές της δεκαετίας του '90, και ήταν ένα παιχνίδι κυρίως για χομπίστες. «Σήμερα, το Linux υποστηρίζει τους μεγαλύτερους υπερυπολογιστές του κόσμου, λειτουργεί το Google, βρίσκεται πίσω από ένα τεράστιο κομμάτι των server του Διαδικτύου, ενώ υιοθετείται όλο και περισσότερο ως εναλλακτικό των Windows».

Το Wikinews λειτουργεί από τη μη κερδοσκοπικό ίδρυμα Wikimedia Foundation ( http://wikimediafoundation.org/ ), το οποίο διαχειρίζεται και άλλα πρότζεκτ, όπως η Wikipedia, μια on-line εγκυκλοπαίδεια που περιέχει περισσότερα από 420.000 άρθρα, γραμμένα από ένα δίκτυο 6.000 συγγραφέων.

Από τις αρχές Δεκεμβρίου, που άρχισε να λειτουργεί το Wikinews, 770 χρήστες γράφτηκαν προκειμένου να συμβάλλουν στο έργο του. Ο κ. Μόελερ πιστεύει ότι με την οικονομική στήριξη των αναγνωστών, οι συνεργάτες θα μπορούν να καλύπτουν οι ίδιοι τα ρεπορτάζ. Οι τακτικοί αρθρογράφοι θα μπορούν να αναγνωρίζονται και τυπικά ως δημοσιογράφοι, όπως οι bloggers κατά τη διάρκεια των πρόσφατων προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ, επιτρέποντας στις Wikinews να ανταγωνίζονται τα παραδοσιακά ειδησεογραφικά μέσα.

Πηγή: dot Journalism, http://en.wikipedia.org/wiki/Free_content .

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή