Ολα δείχνουν Αμπάς

Ενας ρεαλιστής διάδοχος του Αραφάτ
Παρασκευή, 07 Ιανουαρίου 2005 20:09

A- A A+

Νικητής των παλαιστινιακών προεδρικών εκλογών την Κυριακή 9 Ιανουαρίου θα είναι, όπως όλα δείχνουν, ο Μαχμούντ Αμπάς (στη φωτογραφία), πρώην πρωθυπουργός και νυν επικεφαλής της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO).

Μετά τις εκλογές θα ακολουθήσει μια περίοδος προσπάθειας επιβολής ηρεμίας. Ο Αμπάς θα επιχειρήσει να εξασφαλίσει ως έναν βαθμό εκεχειρία στις επιθέσεις κατά Ισραηλινών.

Ο Αμπάς είναι από τους ιδρυτές της Φατάχ, το 1968 μπήκε στο Εθνικό Παλαιστινιακό Συμβούλιο και ήταν από τους πρώτους που υποστήριξαν τη στροφή της πολιτικής της PLO σε διεκδίκηση κράτους στη Γάζα και τη Δυτική Οχθη αντί της καταστροφής του Ισραήλ.

Στα τέλη της δεκαετίας του 1970 άνοιξε διαύλους συζήτησης με την ισραηλινή Αριστερά, αλλά και κάποια μέλη του δεξιού κόμματος Λικούντ. Το παρελθόν του ως διαπραγματευτή, οι αποστάσεις του από την Παλαιστινιακή Αρχή και ο ρεαλισμός του τον έκαναν ιδανικό υποψήφιο για τη θέση του πρωθυπουργού των Παλαιστινίων, από την οποία παραιτήθηκε μέσα σε έξι μήνες από την ανάληψη των καθηκόντων του. Ο Αμπάς εμφανίζεται συμφιλιωτικός, αλλά και «κληρονόμος του Aραφάτ», αφού εκπροσωπεί τη λεγόμενη παλιά φρουρά των πολιτικών.

Σίγουρα οι Παλαιστίνιοι δεν τρέφουν για τον Αμπάς τα ίδια αισθήματα που έτρεφαν για τον άνθρωπο που σήκωσε στους ώμους του την παλαιστινιακή υπόθεση, τον Αραφάτ, αλλά στη φάση αυτή η μετριοπάθεια του Αμπάς εκτιμάται ότι θα συνεισφέρει πολύ περισσότερο στο παλαιστινιακό μέλλον.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή