Τσαβούσογλου: Κάθε όπλο στα χέρια των Κούρδων της Συρίας απειλή για την Τουρκία

Τετάρτη, 10 Μαΐου 2017 13:42
UPD:14:43
REUTERS/MAXIM SHEMETOV
A- A A+

Κάθε όπλο το οποίο εξασφαλίζει η πολιτοφυλακή «Μονάδες Προστασίας του Λαού» (YPG) των Κούρδων της Συρίας συνιστά απειλή για την Τουρκία, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, τονίζοντας την αντίθεση της Άγκυρας στην αμερικανική απόφαση να εξοπλίσει τα μέλη της YPG για τον αγώνα τους κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Ο M. Τσαβούσογλου, ο οποίος απευθυνόταν σε δημοσιογράφους στη διάρκεια επίσκεψής του στο Μαυροβούνιο, χαρακτήρισε την YPG τρομοκρατική οργάνωση, όπως και το απαγορευμένο Κόμμα Εργαζομένων Κουρδιστάν (PKK) και είπε ότι οι ΗΠΑ το γνωρίζουν.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας συμπλήρωσε εξάλλου ότι ο πρόεδρος της χώρας Ταγίπ Ερντογάν πρόκειται να συζητήσει αυτά τα ζητήματα με τον ομόλογό του των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ κατά την επίσκεψή του στην Ουάσινγκτον την ερχόμενη εβδομάδα.

Τα σχόλια του κ. Τσαβούσογλου μεταδόθηκαν ζωντανά από το δίκτυο TRT Haber.

EURONEWS

Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Νουρετίν Τσανικλί, νωρίτερα, δήλωσε ότι η Άγκυρα ελπίζει οι ΗΠΑ να σταματήσουν να παρέχουν υποστήριξη στην YPG.

«Δεν μπορούμε να δεχτούμε την παρουσία τρομοκρατικών οργανώσεων που θα απειλούσαν το μέλλον του τουρκικού κράτους... Ελπίζουμε η αμερικανική κυβέρνηση να θέσει τέλος σε αυτό το λάθος. Μια τέτοια πολιτική δεν θα είναι ευεργετική, δεν μπορείς να βρίσκεσαι στο ίδιο τσουβάλι με τρομοκρατικές οργανώσεις», είπε ο κ. Τσανικλί, σε συνέντευξή του στο τουρκικό δίκτυο A Haber.

Οι YPG ελέγχονται πολιτικά από το αριστερό - κουρδικό εθνικιστικό Κόμμα Δημοκρατικής Ένωσης (PYD). Το PYD, αν και τυπικά είναι διακριτό κόμμα από το PKK, αναγνωρίζει και αυτό ως καθοδηγητή του τον έγκλειστο στην Τουρκία αρχηγό του δεύτερου, Αμπντουλάχ Οτζαλάν.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή