Έως τις 19 Μαΐου και με τη διαδικασία του επείγοντος θα τεθούν προς ψήφιση τα μέτρα της διετίας 2019-2020, στο πλαίσιο της β' αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, όπως ανέφερε από τις Βρυξέλλες ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ο οποίος βρέθηκε στην ευρωπαϊκή πρωτεύουσα με αφορμή τα εγκαίνια της έκθεσης «Δρόμοι επιβίωσης» στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που αφορά το προσφυγικό δράμα.
Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, είπε πως το σχετικό νομοσχέδιο θα έχει κατατεθεί στη Βουλή έως τις 12 ή 13 Μαΐου, ενώ διευκρίνισε πως τα μέτρα θα αποτυπώνονται σε δύο διαφορετικά κεφάλαια. Το ένα θα αφορά τα μέτρα του 2019 στο συνταξιοδοτικό, ύψους 1% του ΑΕΠ και τα αντίμετρα και το άλλο τα μέτρα του 2020 στο φορολογικό, ύψους 1% του ΑΕΠ και τα αντίμετρα. Πρόσθεσε ότι την επόμενη εβδομάδα θα υπάρξουν δύο ημέρες με συνεδριάσεις των Διαρκών Επιτροπών και τα μέτρα αναμένεται να ψηφιστούν έως την Παρασκευή 19 Μαΐου.
Ο κ. Βούτσης υπογράμμισε τη σημασία της ψήφισης των μέτρων, καθώς εξελίσσεται η διεθνής συζήτηση για το χρέος, έτσι ώστε έως το Eurogroup της 22ας Μαΐου να υπάρξει μια συνολική συμφωνία για την Ελλάδα. Εκτίμησε ότι η συζήτηση για τη συγκεκριμενοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος έχει ωριμάσει αρκετά, ώστε να είναι εφικτή μια συμφωνία στο Eurogroup του Μαΐου.
«Πλήγμα για την Ευρώπη η προσφυγική κρίση»
Με αφορμή τα εγκαίνια της έκθεσης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο «Δρόμοι επιβίωσης», ο κ. Βούτσης επεσήμανε ότι η προσφυγική κρίση είναι ένα πλήγμα για την Ευρώπη, γιατί, όπως είπε, δεν έχει ως τώρα κατορθωθεί να υπάρξει μια σταθερή απόφαση που να εφαρμοστεί απολύτως από όλες τις χώρες και να αναλάβει η κάθε μία το μερίδιο της ευθύνης που της αναλογεί.
Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος της Βουλής είχε συναντήσεις με τον πρόεδρο της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών Τζιάνι Πιτέλα, με τη συμπρόεδρο της Ομάδας των Πρασίνων / Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία Σκα Κέλερ, με την πρόεδρο της Συνομοσπονδιακής Ομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς / Αριστερά των Πρασίνων των Βορείων Χωρών, Γκάμπριελ Ζίμερ και Έλληνες ευρωβουλευτές. Όπως επεσήμανε ο Πρόεδρος της Βουλής, το θέμα των συζητήσεων στις συναντήσεις αυτές ήταν κυρίως η ατζέντα του μέλλοντος της Ευρώπης.
Ο κ. Βούτσης επεσήμανε τον ρόλο που μπορούν να έχουν τα εθνικά κοινοβούλια, εντός του 2017, στη συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης και τόνισε ότι είναι σημαντικό να αναζητηθούν οι αιτίες των πολιτικών για τις οποίες φτάσαμε στα παρόντα αδιέξοδα, όπως είναι η κρίση χρέους, το προσφυγικό και η έλλειψη δημοκρατίας σε αποφάσεις της Ε.Ε. που αφορά μεγάλες κοινωνικές μερίδες.
Πηγή: ΑΜΠΕ