Οδηγίες στους καταναλωτές για την αγορά και τη χρήση υλικών και αντικειμένων που πρόκειται να έλθουν σε επαφή με τρόφιμα δίνει ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων.
Στην κατηγορία αυτή ανήκει ένα σύνολο προϊόντων όπως επιτραπέζια σκεύη (π.χ. ποτήρια, μαχαιροπίρουνα, κούπες κ.α.), μαγειρικά σκεύη (π.χ. κατσαρόλες, τηγάνια κ.α.), αντικείμενα αποθήκευσης και μεταφοράς τροφίμων (π.χ. τάπερ, μπουκάλια, αλουμινόχαρτο, διαφανής μεμβράνη, χαρτί ψησίματος, σακούλες τροφίμων κ.α.) και είδη παιδικής διατροφής (π.χ. μπιμπερό, πιπίλες κ.ά.).
Οι οδηγίες αφορούν το τι πρέπει να προσέχουν οι καταναλωτές:
α) στην επισήμανση των προϊόντων αυτών κατά την αγορά τους στη λιανική καθώς και
β) στον τρόπο χειρισμού τους ώστε να χρησιμοποιούνται με ασφάλεια.