Με απεργία και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στην Ερμού εργατοϋπαλληλικές οργανώσεις και εμπορικοί σύλλογοι εξέφρασαν την αντίθεση τους στο μέτρο που προβλέπει άνοιγμα των καταστημάτων 32 Κυριακές τον χρόνο, το οποίο σημαίνει ουσιαστικά, όπως υποστηρίζουν, κατάργηση της αργίας της Κυριακής.
Πρόκειται, όπως τόνισαν, για αντεργατικό μέτρο που πλήττει πρώτα και κύρια τους χιλιάδες εργαζόμενους και τους ιδιοκτήτες μικρών καταστημάτων.
Ο πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Αθήνας (ΕΚΑ) Γιώργος Μυλωνάς σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ανέφερε ότι «το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα στην κοινωνία και στην οικονομία της χώρας. Έχει αποδειχθεί ότι αυτή η κίνηση δεν έφερε καμία ανάπτυξη στην οικονομία, αντίθετα οι εργαζόμενοι έχασαν μεροκάματα. Το θέμα όμως δεν είναι καθαρά συνδικαλιστικό, είναι και ουσιαστικό. Τις Κυριακές πρέπει να ξεκουραζόμαστε, να εκκλησιαζόμαστε, να κάνουμε πράγματα που ευχαριστούν εμάς και τις οικογένειες μας. Με αυτό το μέτρο θα εργαζόμαστε όλοι 7 ημέρες την εβδομάδα, άρα θα γυρίσουμε 180 και 200 χρόνια πίσω».
Ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος(ΟΙΥΕ) Παναγιώτης Κυριακούλης, μιλώντας στο ΑΜΠΕ, τόνισε ότι «δίνουμε μάχη για να μην περάσει η κατάργηση της αργίας της Κυριακής όπως αποφασίστηκε με τη συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές, η οποία προβλέπει τη λειτουργία των καταστημάτων από 32 μέχρι 42 Κυριακές. Αυτό θα σημάνει λουκέτα για τις μικρές επιχειρήσεις με συνέπεια την αύξηση της ανεργίας και της ελαστικότητας της εργασίας για τους εμποροϋπαλλήλους. Είναι ένα αντικοινωνικό, αντιαναπτυξιακό και αναχρονιστικό μέτρο και θα συνεχίσουμε τον αγώνα για την κατάργηση του».
Ο Θάνος Βασιλόπουλος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΓΣΕΕ, δήλωσε, από την πλευρά του, ότι «αυτό το μέτρο είναι το θάψιμο του εμπορίου με καταστροφικά αποτελέσματα. Οι αντιδράσεις πλέον προέρχονται από όλο σχεδόν τον εμπορικό κόσμο, χαρακτηριστικά το 80% των σουπερμάρκετ θα μείνουν σήμερα κλειστά. Αντιδρούμε προκειμένου να ζήσουμε».
Κινητοποίηση και από το ΠΑΜΕ
Τη δική του κινητοποίηση πραγματοποίησε το ΠΑΜΕ, με συγκέντρωση στο Μοναστηράκι και πορεία στην Ερμού.
Η Ίνα Γκογκάκη, πρόεδρος του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων και μέλος του συνδικαλιστικού μετώπου το οποίο πρόσκειται στο ΚΚΕ, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι εξαπολύει αντιλαϊκή και αντεργατική επίθεση και φέρνει νέα μέτρα κόλαφο για τους εργαζόμενους και τις λαϊκές οικογένειες και με την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας.
Παρουσία στην Ερμού είχε και η ΛΑΕ, με επικεφαλής τον γραμματέα της και πρώην υπουργό Παναγιώτη Λαφαζάνη, ο οποίος δήλωσε ότι «η κυβέρνηση έχει πάρει μια πολύ μεγάλη απόφαση να εξοντώσει όλους τους μικρούς εμπόρους και όλους τους μικρούς επαγγελματίες. Δεν εξηγείται αλλιώς η απόφαση της να καταργήσει στην ουσία την αργία της Κυριακής. Είναι μια κυβέρνηση των πολυεθνικών, της οποίας όμως το τέλος είναι πλέον κοντά».
Την ώρα των διαδηλώσεων που πραγματοποιούνταν ταυτόχρονα σε διάφορα σημεία της Ερμού, τα καταστήματα ήταν κλειστά, ενώ από όλες τις πλευρές έγινε κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στην πανελλαδική απεργία στις 17 Μαΐου.