Συρία: Συγκρούσεις στη Χάμα λίγο μετά την ισχύ της συμφωνίας για ζώνες ασφαλείας

Σάββατο, 06 Μαΐου 2017 08:15
UPD:15:10
REUTERS/OMAR SANADIKI

Όπως ανέφερε η ΜΚΟ, σημειώθηκαν εκατέρωθεν βομβαρδισμοί από τις εμπόλεμες πλευρές και ξέσπασαν μάχες σε ένα χωριό και σε κοντινές περιοχές της επαρχίας που τελούν υπό τον έλεγχο των αντικαθεστωτικών.

A- A A+

Συγκρούσεις των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων με αντάρτες σημειώθηκαν στη βορειοδυτική επαρχία της Συρίας, Χάμα, λίγες ώρες μετά την έναρξη ισχύος της συμφωνίας για τη δημιουργία ζωνών αποκλιμάκωσης στην χώρα, η οποία συντάχθηκε από το ρωσικό υπουργείο Αμύνης, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Όπως ανέφερε η ΜΚΟ, σημειώθηκαν εκατέρωθεν βομβαρδισμοί από τις εμπόλεμες πλευρές και ξέσπασαν μάχες σε ένα χωριό και σε κοντινές περιοχές της επαρχίας που τελούν υπό τον έλεγχο των αντικαθεστωτικών.

Όπως είχε ανακοινωθεί νωρίτερα από την ρωσικό υπουργείο Άμυνας, η συμφωνία, η οποία τέθηκε σε εφαρμογή από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής προς Σάββατο, αφορά τη δημιουργία τεσσάρων ασφαλών ζωνών, με τη μεγαλύτερη να περιλαμβάνει την επαρχία Ιντλίμπ, τμήμα της Λαττάκεια, το Χαλέπι και την Χάμα.

Σύμφωνα με το κείμενο της συμφωνίας που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, η Ρωσία, η Τουρκία και το Ιράν συμφώνησαν στις 4 Μαΐου να δημιουργήσουν τέσσερις ζώνες αποκλιμάκωσης στη Συρία για τουλάχιστον έξι μήνες.

Η μεγαλύτερη ζώνη αποκλιμάκωσης περιλαμβάνει την επαρχία Ιντλίμπ και γειτονικούς τομείς των επαρχιών Χάμα, Χαλεπίου και Λαττάκειας. Οι άλλες τρεις ζώνες είναι στη βόρεια επαρχία Χομς, η περιοχή Ανατολική Γούτα ανατολικά της πρωτεύουσας Δαμασκού και κατά μήκος της μεθορίου με την Ιορδανία στη νότια Συρία.

Οι εγγυήτριες χώρες θα οριστικοποιήσουν τους χάρτες των ζωνών αποκλιμάκωσης έως τις 4 Ιουνίου και η συμφωνία μπορεί να παραταθεί αυτόματα με τη συμφωνία των τριών εγγυητριών χωρών.

Η συμφωνία προβλέπει τον τερματισμό των εχθροπραξιών ανάμεσα στις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις και τις ένοπλες ομάδες της αντιπολίτευσης μέσα στις ζώνες αυτές και τη δημιουργία κατάλληλων συνθηκών για πρόσβαση ανθρωπιστικής βοήθειας, παροχή ιατρικής βοήθειας, επιστροφή των εκτοπισμένων αμάχων στις εστίες τους και αποκατάσταση των κατεστραμμένων υποδομών.

Οι εγγυήτριες χώρες δεσμεύθηκαν να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να συνεχιστεί η μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους, του Νόσρα και άλλων ομάδων τόσο μέσα όσο και πέρα από τις ζώνες αποκλιμάκωσης.

Πολιτικές και ένοπλες αντιπολιτευόμενες ομάδες στη Συρία απέρριψαν την πρόταση υποστηρίζοντας πως η Ρωσία δεν ήταν πρόθυμη ή δεν μπόρεσε να πείσει τον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ και τις υποστηριζόμενες από το Ιράν πολιτοφυλακές να σεβαστούν προηγούμενες εκεχειρίες.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters, Sputnik

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή