Στα ίχνη των μυστικών του σύμπαντος

Τετάρτη, 12 Ιανουαρίου 2005 18:18

A- A A+

Οι αστροφυσικοί έχουν καταρτίσει τον μεγαλύτερο ως σήμερα χάρτη του διαστήματος, επιβεβαιώνοντας τον σημαντικό ρόλο της βαρύτητας στον σχηματισμό του, και χρησιμοποιούν τα αποτελέσματα των ερευνών τους για να δημιουργήσουν μία ακριβή μονάδα μέτρησης της επέκτασης του Σύμπαντος, σύμφωνα με εργασίες που δημοσιεύθηκαν την Τρίτη 11 Ιανουαρίου.

Ο Ντάνιελ Εζενσταϊν του Πανεπιστημίου της Αριζόνα, ένας από τους επιστήμονες των δύο διεθνών ομάδων που εργάσθηκαν στο πρόγραμμα, τόνισε πως οι παρατηρήσεις τους τείνουν να επιβεβαιώσουν την θεωρία για την μορφή ενός Σύμπαντος επίπεδου, σε διαρκή διαστολή, που διατρέχεται από κυματισμούς, οι οποίοι προκύπτουν από τα κύματα της «Μεγάλης Εκρηξης» (Big Bang), η οποία αποτέλεσε την αιτία της γέννησης του κόσμου μας, πριν από περίπου 14 δισ. έτη, σύμφωνα με τα κρατούντα κοσμολογικά μοντέλα.

Ο τρόπος με τον οποίο είναι διασκορπισμένοι σήμερα οι Γαλαξίες σε όλο το μήκος και πλάτος του Σύμπαντος αντιστοιχεί στα κύματα αυτά, εξήγησε ο Εζενσταϊν, στο περιθώριο της χειμερινής συνέλευσης της Αμερικανικής Ενωσης Αστρονομίας, που διεξάγεται στο Σαν Ντιέγκο.

«Θεωρούμε αυτές τις ανακαλύψεις ως απόδειξη πως η βαρύτητα διαδραμάτισε έναν σημαντικότατο ρόλο στη δημιουργία των Γαλαξιών και των συμπλεγμάτων τους», τόνισε.

«Τα ηχητικά σήματα έχουν αφήσει τα αποτυπώματά τους στον κοσμικό ιστό, μοιάζοντας με τις ακτινοβολίες που δημιουργήθηκαν από την «Μεγάλη Εκρηξη», όταν το Σύμπαν ήταν ηλικίας μόλις 400.000 ετών. Και σήμερα είναι ορατοί οι ανάλογοι κυματισμοί στους 46.000 εξαιρετικά φωτεινούς Γαλαξίες που παρατηρούμε σε έναν όγκο διαστήματος που έχει ακτίνα κάπου τέσσερα δισ. έτη φωτός», τόνισε.

Πηγή: ΑΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο. Στη φωτογραφία της ΝΑSA το αποκαλούμενο "μάτι του Θεού".

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή