Βασανιστικό δίχτυ, γέφυρα ζωής και φιλικός δήμιος

Οι νέες ταινίες της εβδομάδας
Πέμπτη, 04 Μαΐου 2017 08:00

Επιμέλεια Φωτογραφιών: Τατιάνα Μιχαηλίδου - [email protected].

A- A A+

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
[email protected]

Ένας βασανιστικός διχασμός, μία ζωογόνος δωρεά, μία σφοδρή εσωτερική σύγκρουση, ένα ανελέητο κυνηγητό, μία μυστηριώδης αυτοκτονία, μία αγγελική διεκδίκηση, μία οικιακή αντιπαράθεση, μία γαλαξιακή διάσωση και μία ριψοκίνδυνη αναζήτηση υφαίνουν τον κινηματογραφικό ιστό αυτής της εβδομάδας.

«Το δίχτυ»

Μέσα από το πολιτικό του θρίλερ, ο Νοτιοκορεάτης δημιουργός Κιμ Κι Ντουκ κάνει ένα εύστοχο σχόλιο για την κατάσταση που επικρατεί στην Κορεατική Χερσόνησο. Με τους Ράιο Σέουνγκ Μπουμ, Λι Γουόν Γκουν, Κιμ Γιουνγκ Μιν και Τσόι Γκούι Χουά, ένας φτωχός ψαράς από τη Βόρεια Κορέα παρασύρεται στα ύδατα της Νότιας Κορέας, όταν το δίχτυ του πιάνεται στη μηχανή της βάρκας του. Αφού τον συλλαμβάνουν, κάποιοι αξιωματικοί κάνουν τα πάντα, για να τον χρίσουν κατάσκοπο του καθεστώτος της Βόρειας Κορέας. Ανακρίσεις και βασανιστήρια θα κάνουν τον αγράμματο ψαρά να αναζητήσει το νόημα στον πολιτισμό και στην ελευθερία, που διατείνονται και οι δύο πλευρές ότι κυριαρχούν στη χώρα τους.

«Ανεξάρτητα από τη θέληση του καθενός, οι άνθρωποι κολλάνε την πολιτική ιδεολογία των τόπων όπου γεννιούνται. Μέσω του ψαρά που υποφέρει, ταξιδεύοντας στη Νότια Κορέα και, ύστερα, πίσω στη Βόρεια Κορέα, λόγω της χαλασμένης του βάρκας, βλέπουμε πώς ο άνθρωπος θυσιάζεται λόγω της διαιρεμένης Κορεάτικης Χερσονήσου. Και πως η διαίρεση αυτή προκαλεί μεγάλη θλίψη» εξηγεί ο σκηνοθέτης.

«Δύο καρδιές»

Με σκοπό να μιλήσει για εκείνες τις στιγμές στη ζωή, όπου η τραγωδία συναντά την ελπίδα και ο θάνατος μεταμορφώνεται σε ζωή, το γαλλικό δράμα της Κατέλ Κιγιεβερέ βασίζεται στο μυθιστόρημα της Μαϊλίς ντε Κερανγκάλ, «Γέφυρα ζωής», και διαδραματίζεται μέσα σε ένα 24ωρο, πλέκοντας τρεις φαινομενικά ασύνδετες ιστορίες. Με τους Ταχάρ Ραχίμ, Εμανουέλ Σενιέ, Αν Ντορβάλ, Μπουλί Λανέρ και Φίνεγκαν Όλντφιλντ, τρεις νεαροί σέρφερ δαμάζουν τα θηριώδη κύματα. Λίγο αργότερα, τους συμβαίνει ένα ατύχημα και ένας από αυτούς βρίσκεται συνδεδεμένος στα μηχανήματα ενός νοσοκομείου. Την ίδια στιγμή, στο Παρίσι, μία γυναίκα αναμένει μια μεταμόσχευση, που θα της δώσει μια νέα ευκαιρία στη ζωή.

«Ελπίζω να έκανα μια ουμανιστική ταινία, που θα κάνει τους θεατές να νιώσουν μέρος μιας οικογένειας, μιας ομάδας, μιας κοινωνίας» σημειώνει η σκηνοθέτης. «Είναι, νομίζω, πολύ σημαντικό σε σχέση με όλα αυτά που ζούμε σήμερα. Μια καρδιά σταματά να χτυπά, και αυτό, με τρόπο θαυματουργό, παρατείνει τη ζωή ενός άλλου ανθρώπου. Είναι ένα σπουδαίο ταξίδι, κατά τη διάρκεια του οποίου το άτομο αναγνωρίζει ότι είναι μέρος μιας αλυσίδας, ότι εκείνος ή εκείνη είναι μέρος του όλου. Όλοι συνδεόμαστε».

«Ο μαθητευόμενος»

Το δράμα του Μπου Τζανφένγκ - με τους Φιρντάους Ραχμάν, Γουάν Χανάφι Σου, Μαστούρα Αχμάντ και Μπουν Πιν Κοχ - ήταν η πρόταση της Σιγκαπούρης για το Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας. Ήρωάς του είναι ένας 28άχρονος σωφρονιστικός υπάλληλος, που γίνεται φίλος με έναν 65άχρονο συνάδελφό του, ο οποίος είναι ο επικεφαλής των δημίων της φυλακής κι ένας από τους πιο δραστήριους εκτελεστές στον κόσμο και επιθυμεί να τον κάνει βοηθό του. Όμως, είναι και ο δήμιος που εκτέλεσε τον θανατοποινίτη πατέρα του νεαρού δεσμοφύλακα.

«Η θανατική ποινή, σε χώρες όπου εξακολουθεί να ασκείται, συχνά θεωρείται ως η απόλυτη μορφή της δικαιοσύνης και ο καλύτερος τρόπος, για να αποφεύγεται το έγκλημα» επισημαίνει ο σκηνοθέτης. «Μέσα από συζητήσεις και αφηγήσεις γύρω από το θέμα, ένας βασικός χαρακτήρας, του οποίου την άποψη έχουμε την τάση να αγνοούμε, είναι το πρόσωπο που είναι επιφορτισμένο να τραβήξει τον μοχλό: ο δήμιος. Τι σημαίνει να έχεις την εξουσία να σκοτώσεις; Είναι κάποιος, που απλώς κάνει τη δουλειά του; Πώς τοποθετεί τον εαυτό του στην ηθική πλευρά της πράξης; Επίσης, απουσιάζουν οι φωνές από τα μέλη της οικογένειας των εκτελεσθέντων. Οι κρατούμενοι στην πτέρυγα των θανατοποινιτών συχνά προέρχονται από ένα φτωχό στρώμα της κοινωνίας. Τελικά, πώς η θανατική ποινή επηρεάζει περαιτέρω αυτές τις οικογένειες; Η ταινία εξετάζει τις δύο αυτές πλευρές, μέσα από τον ήρωά της, ο οποίος ζει μια εσωτερική σύγκρουση».

«Άγρια όνειρα»

Στο αγωνιώδες θρίλερ ενηλικίωσης του Νέιθαν Μορλάντο, ένας έφηβος, στην προσπάθειά του να σώσει το κορίτσι του από την κακοποίηση που υφίσταται από τον πατέρα της, ο οποίος είναι διεφθαρμένος αστυνομικός, οργανώνει τη φυγή τους, κλέβοντάς του μία τσάντα με χρήματα που προέρχονται από εμπόριο ναρκωτικών. Με τον αδίστακτο πατέρα να τα κυνηγά ανελέητα, τα δύο παιδιά θα μάθουν πόσο σκληρό είναι το τίμημα της επιβίωσης. Παίζουν ο - αείμνηστος πλέον - Μπιλ Πάξτον και οι Σόφι Νελίζ, Τζος Ουίγκινς και Κολμ Φεόρε.

«Ένας δράκος έρχεται»

Βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα, η ανατρεπτική ιρανική περιπέτεια μυστηρίου του Μάνι Χαγκίγκι, συνδυάζοντας πολλά κινηματογραφικά είδη, εστιάζει στην προεπαναστατική ιρανική κοινωνία, αλλά και στο καθεστώς φόβου και καταπίεσης που είχε εγκαθιδρύσει ο Σάχης, με τη βοήθεια της μυστικής αστυνομίας Σαβάκ. Με τους Χομαγιούν Γκανιζαντέχ, Αμίρ Τζαντίντι, Εχσάν Γκονταρζί, Ναντέρ Φαλάχ και Αλί Μπαγκερί, τρεις άνδρες επισκέπτονται το απομονωμένο ιρανικό νησί Κεσμ, το 1965, για να ερευνήσουν τις αιτίες, που οδήγησαν έναν πολιτικό κρατούμενο στην αυτοκτονία. Γρήγορα, θα ανακαλύψουν ότι πρόκειται για δολοφονία, και ένας σεισμός θα δημιουργήσει νέα δεδομένα.

«Άγγελοι»

Το ομώνυμο best seller της Λόρεν Κέιτ μεταφέρεται στη μεγάλη οθόνη, μέσα από το αισθηματικό θρίλερ φαντασίας του Σκοτ Χικς, με τους Άντισον Τίμλιν, Χάρισον Γκίλμπερτσον και Τζέρεμι Ίρβιν. Η ταινία αφηγείται την ιστορία μιας 17άχρονης, η οποία βρίσκεται σε ένα αναμορφωτήριο και δεν ξέρει ποιον να εμπιστευτεί.  Όταν δύο γοητευτικοί άντρες τραβούν την προσοχή της, ανακαλύπτει ότι είναι έκπτωτοι άγγελοι, που, επί αιώνες, ανταγωνίζονται για τον έρωτά της. Τώρα, πρέπει να αποφασίσει πού ανήκει η καρδιά της, όσο ο παράδεισος αντιτάσσεται στην κόλαση σε μια επική μάχη για την αληθινή αγάπη.

«Όταν τελειώσει ο έρωτας»

Ένα ζευγάρι αποφασίζει να χωρίσει μετά από 15 χρόνια γάμου, στο γαλλικό δράμα του Γιοακίμ Λαφός, με τους Μπερενίς Μπεζό, Σεντρίκ Καν και Μαρτ Κέλερ. Όμως, και οι δύο έχουν ίσα δικαιώματα στο σπίτι τους και, καθώς συνεχίζουν αναγκαστικά να συγκατοικούν, έρχονται σε συνεχή αντιπαράθεση για το ποιος θα φύγει. Ακόμα και όταν όλα έχουν ειπωθεί, κανένας δεν είναι πρόθυμος να κάνει πίσω.

«Φύλακες του γαλαξία 2»

Η γνωστή αυτοσχέδια οικογένεια καλείται για δεύτερη φορά να ακροβατήσει στα όρια του σύμπαντος και να σώσει τον γαλαξία, στην περιπέτεια επιστημονικής φαντασίας του Τζέιμς Γκαν. Για να επιτευχθεί αυτό, παλιοί εχθροί γίνονται σύμμαχοι και αγαπημένοι χαρακτήρες από τα κλασικά κόμικ της Marvel εμφανίζονται, για να προσφέρουν τη βοήθειά τους. Παίζουν οι Κρις Πρατ, Ζόι Σαλντάνα, Κάρεν Γκίλιαν, Κρις Σάλιβαν, Σιλβέστερ Σταλόνε, Μπράντλεϊ Κούπερ, Ελίζαμπεθ Ντεμπίκι, Βιν Ντίζελ, Κερτ Ράσελ, Γκλεν Κλόουζ και Ντέιβ Μπαουτίστα.

«Στην κορυφή του κόσμου»

Βραβευμένη σε τρία Φεστιβάλ, η γαλλική περιπέτεια κινουμένων σχεδίων του Ρεμί Σαγιέ εστιάζει στην ανάγκη του ανθρώπου να υπερβεί τη θνητή του φύση και να κυνηγήσει το άγνωστο, μέσα από την ιστορία μίας νεαρής αριστοκράτισσας που μεγαλώνει στη Ρωσία, στα τέλη του 19ου αιώνα, ονειρεύεται τον Μεγάλο Βορρά και αγωνιά για τον χαμένο παππού της, ο οποίος είναι διάσημος επιστήμονας και εξερευνητής της Αρκτικής. Επαναστατώντας ενάντια στα σχέδια των γονιών της για τον αναγκαστικό γάμο που της επιβάλουν, φεύγει από το σπίτι της και αποφασίζει να αναζητήσει τον εξαφανισμένο παππού της στον μακρύ δρόμο για τον Βορρά.

Προτεινόμενα για εσάς