Τιτάνια αποστολή

Παρασκευή, 14 Ιανουαρίου 2005 19:37
UPD:20:49

A- A A+

«Ακούσαμε το κλάμα του. Το μωρό είναι ζωντανό». Με αυτά τα λόγια υποδέχθηκε ο επιστημονικός διευθυντής της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας (ESA, http://www.esa.int ) Ντέιβιντ Σάουθφουντ, από το κέντρο ελέγχου του Ντάρμσταντ, το πρώτο σήμα που εξέπεμψε το ευρωπαϊκό διαστημικό όχημα Huygens κατά τη διάρκεια της καθόδου του προς τον Τιτάνα, το μεγαλύτερο δορυφόρο του Κρόνου.

Το σήμα ελήφθη από το ραδιοτηλεσκόπιο της NASA στο Γκριν Μπανκ της Βιρτζίνια. Το διαστημόπλοιο Cassini της NASA έφερε το ευρωπαϊκό διαστημικό όχημα Huygens σε αυτήν την κοινή «τιτάνια» αποστολή, μετά από επταετές ταξίδι, αφού πρώτα ξεγλίστρισε από τους δακτυλίους του πιο εντυπωσιακού πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος, του Κρόνου.

Το Cassini άρχισε να στέλνει στη Γη επιστημονικά δεδομένα που κατέγραψε το Huygens κατά τη διάρκεια της καθόδου του προς τον Τιτάνα. Για πρώτη φορά στην ιστορία της κατάκτησης του διαστήματος, θα έχουν οι επιστήμονες στοιχεία για την ατμόσφαιρα και το περιβάλλον του πλέον μυστηριώδους από τους δορυφόρους του Κρόνου, που θα «ξεκλειδώσουν» κάποια από τα κοσμικά μυστικά, με κυριότερο αυτό της εμφάνισης της ζωής στη Γη, καθώς οι ατμοσφαιρικές συνθήκες του Τιτάνα -κυριαρχεί το άζωτο, το μεθάνιο και άλλες οργανικές ενώσεις με βάση τον άνθρακα- θεωρείται ότι διαθέτουν πολλά κοινά με εκείνες που επικρατούσαν στη Γη πριν από 4,6 δισεκατομμύρια χρόνια.

Οι θερμοκρασίες των 180 βαθμών Κελσίου υπό το μηδέν δεν καθιστούν βέβαια τον Τιτάνα φιλόξενο σε οποιαδήποτε μορφή ζωής.

Το ταξίδι Cassini-Huygens, ένα κοινό σχέδιο των Ευρωπαϊκών και Ιταλικών Διαστημικών Υπηρεσιών και της NASA, κόστους 3,3 δισ. δολ., ξεκίνησε από τη Φλόριδα το 1997, με σκοπό τη μελέτη του Κρόνου, και των 33 δορυφόρων του.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή