Του Γιάννη Καμπουράκη
[email protected]
Να αποφεύγουν τις δημόσιες τοποθετήσεις για την έκρυθμη κατάσταση στη Βενεζουέλα είναι η σύσταση του Μαξίμου σε υπουργούς, βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, εκτιμώντας ότι η κατάσταση στη χώρα της Λατινικής Αμερικής βαίνει ανεξέλεγκτη για το καθεστώς Μαδούρο και πως οι προβλέψεις για τις εξελίξεις εκεί είναι αδύνατες.
Η αρνητική -πλην του Κ. Χρυσόγονου που απείχε- ψήφος των τριών ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλη, Στ. Κούλογλου και Κ. Κούνεβα σε ψήφισμα - καταπέλτη του ευρωκοινοβουλίου κατά του Μαδούρο, με την ευρύτατη πλειοψηφία των 450 βουλευτών, επανέφερε στο προσκήνιο στην Αθήνα τις μομφές περί στενών σχέσεων ΣΥΡΙΖΑ - Καθεστώτος Μαδούρο, τη στιγμή που ο πρόεδρος της Βενεζουέλας καταπνίγει με αυταρχικό πρόσωπο τις κοινωνικές αντιδράσεις σε βάρος του.
Εξ΄ αυτού, και κυρίως από τις πληροφορίες που έρχονται από τη Βενεζουέλα ότι τα πράγματα δεν βαίνουν προς εκτόνωση, ο ΣΥΡΙΖΑ αναζητά νέα γραμμή.
Τα σημάδια ανησυχίας στο εσωτερικό της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ, ως προς την ορθότητα της δημόσιας στήριξης στον πρόεδρο της Βενεζουέλας, κατά το διάστημα των διώξεων και των θανάτων διαδηλωτών στις διαμαρτυρίες κατά του Μαδούρο, αποτυπώθηκαν σε μια προσπάθεια της κυβέρνησης να πείσει ότι οι τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν ψήφισαν αρνητικά, αλλά απείχαν.
Σήμερα, μετά την καταμέτρηση των πρώτων ζημιών για το προφίλ της κυβέρνησης, στις κατ΄ ιδίαν συζητήσεις τους, κυβερνητικά στελέχη, ευρωβουλευτές και βουλευτές παίρνουν πλέον αποστάσεις από το καθεστώς Μαδούρο και υποστηρίζουν ότι τάσσονται υπέρ της έναρξης συζητήσεων ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση της Βενεζουέλας και βεβαίως της ειρήνης.
Στο επίπεδο της ΕΕ, οι έμπρακτες αποστάσεις που ανέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ από την ομάδα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών στο συγκεκριμένο θέμα, αλλά και η εκ του αποτελέσματος ταύτιση του ΣΥΡΙΖΑ με περιθωριακές δυνάμεις του ευρωκοινοβουλίου, όπως η Χρυσή Αυγή, αδυνατίζει και την προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα να εμφανιστεί ως προνομιακός συνομιλητής των σοσιαλιστικών κομμάτων στην Ευρώπη.
Στο επίπεδο της εγχώριας σκηνής, οι επιτελείς του Μαξίμου δεν επιθυμούν, ιδίως σε αυτήν τη φάση, να συντηρηθεί η συζήτηση για τις σχέσεις της κυβέρνησης με το καθεστώς Μαδούρο, η οποία αναζωπυρώθηκε πρόσφατα με τις αποκαλύψεις για το ταξίδι των Παππά - Αρτεμίου στη Βενεζουέλα, πριν ακόμα ο ΣΥΡΙΖΑ έρθει στην εξουσία.
Πολύ περισσότερο δεν επιθυμούν να επιστρέψουν στη δημόσια σφαίρα οι απόψεις ταύτισής τους με τους Ποδέμος, που όπως αποκαλύφθηκε -κάτι που τους στοίχισε πολιτικά- είχαν λάβει έμβασμα από τον πρόεδρο της Βενεζουέλας πριν τις ισπανικές εκλογές στις οποίες διεκδικούσαν την εξουσία.