Ν.Δ.: Καταδίκη των δηλώσεων Τσελίκ, αιχμές για τους χειρισμούς Καμμένου

Τετάρτη, 26 Απριλίου 2017 16:46
UPD:16:49
INTIME NEWS/ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ
A- A A+

Κάλεσμα στην Τουρκία να αναγνωρίσει ότι δεν υπάρχουν στο Αιγαίο «γκρίζες ζώνες» απευθύνει ο τομεάρχης Εξωτερικών της Ν.Δ. Γιώργος Κουμουτσάκος, με αφορμή τις προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ομέρ Τσελίκ για το καθεστώς στο Αγαθονήσι.

Σε σχετική του δήλωση τονίζει ότι «η Τουρκία οφείλει, επιτέλους, να συνηθίσει και να αποδεχτεί την αυταπόδεικτη και θεμελιώδη αρχή ότι οι διμερείς σχέσεις των κρατών διέπονται από συγκεκριμένους κανόνες και διεθνείς συνθήκες που πρέπει να γίνονται σεβαστές».

Με βάση αυτές, όπως αναφέρει, η Τουρκία έχει την υποχρέωση:        

  •  Να αποδεχθεί το καθεστώς στο Αιγαίο, όπως αυτό έχει καθορισθεί από το Διεθνές Δίκαιο και τις Διεθνείς Συνθήκες.
  • Να εγκαταλείψει τους αυθαίρετους ισχυρισμούς και να αναγνωρίσει ότι “γκρίζες ζώνες” στο Αιγαίο δεν υπάρχουν.
  •  Να σταματήσει την προκλητική παραβατική της συμπεριφορά που πυροδοτεί ένταση όχι μόνο στο Αιγαίο, αλλά σε ολόκληρη την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου

Αναφορικά με τις αντιδράσεις στην Άγκυρα για το δικαστική μεταχείριση των οκτώ Τούρκων αξιωματικών, ο κ. Κουμουτσάκος καλεί την Τουρκία Να αποδεχθεί ότι στις Δημοκρατίες υπάρχει σαφής διάκριση των εξουσιών, ότι οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης είναι σεβαστές και ότι η ελληνική Δικαιοσύνη δεν αποτελεί εξαίρεση στον θεμελιώδη αυτόν δημοκρατικό κανόνα.

Τέλος, κατακρίνει μεν χειρισμούς τους οποίους επιλέγει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, αλλά χαρακτηρίσει απαράδεκτη την τοποθέτηση Τσελίκ εις βάρος του.

«Εχουμε επανειλημμένα ασκήσει αυστηρή κριτική στον επιφανειακό και ρηχό επικοινωνιακό τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά θέματα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας. Ταυτόχρονα, όμως, θεωρούμε απαράδεκτη κάθε προσβλητική τοποθέτηση που προέρχεται εκτός Ελλάδας για μέλη των δημοκρατικά εκλεγμένων ελληνικών κυβερνήσεων», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή