Η κάθαρση δεν θα έρθει για κανέναν

Η «Παρέλαση» της Λούλας Αναγνωστάκη, στο Θέατρο Οδού Κεφαλληνίας
Τετάρτη, 26 Απριλίου 2017 09:30
UPD:30/04/2017 14:20
Yannis Baritakis

Υπαρξιακό θρίλερ ή αλληγορία επώδυνου σουρεαλισμού, η «Παρέλαση», με την ιλιγγιώδη πλοκή της, σκαρφαλώνει ασθμαίνοντας προς την κορυφή. Μόλις φτάσει εκεί, το σκοινί θα κοπεί απότομα.

A- A A+

Βαπτίζοντάς τους στη δεξαμενή του συλλογικού ασυνείδητου της ελληνικής κοινωνίας και καταφέρνοντας να τους μολύνει με τον φόβο και την ανασφάλεια που κουβαλούν τα όνειρα, οι μνήμες και τα τραύματα του πρόσφατου ιστορικού παρελθόντος, μια περιχαρακωμένη «Παρέλαση» οδηγεί σε αδιέξοδο τους εγκλωβισμένους ήρωές της.

Το εμβληματικό έργο της Λούλας Αναγνωστάκη, που παρουσιάστηκε σε νέα παραγωγή από το This Famous Tiny Circus theater group και το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων, σε σκηνοθεσία και ερμηνεία των Κωνσταντίνου Μάρκελλου και Ελένης Στεργίου, μετά την επιτυχημένη του περιοδεία σε πόλεις της Ελλάδας, ανεβαίνει στο Θέατρο Οδού Κεφαλληνίας (Κεφαλληνίας 18 - Κυψέλη), από τις 29 Απριλίου, κάθε Σάββατο και Κυριακή, για λίγες παραστάσεις.

Το σκοινί θα κοπεί απότομα

Όπως και τα άλλα δυο μονόπρακτα της «Τριλογίας της Πόλης» (η «Πόλη» και η «Διανυκτέρευση»), η «Παρέλαση» τοποθετεί το άτομο απέναντι στο σύνολο, στη βάση μιας διαλεκτικής πάνω στη σχέση Ιδιωτικού και Δημόσιου. Ήρωές της είναι δύο αδέλφια, ο Άρης και η Ζωή, που ζουν απομονωμένα στη σοφίτα του σπιτιού τους.

Έξω, η Πόλη, ο άγνωστος κόσμος που ζει και αναπνέει πέρα από τους τέσσερις τοίχους, ετοιμάζεται να φορέσει τα γιορτινά της, αφού, όπως τα δύο αδέλφια υποθέτουν, οι ετοιμασίες, που λαμβάνουν χώρα στην πλατεία δίπλα στο σπίτι, δεν μπορούν παρά να προοιωνίζουν μια κανονική στρατιωτική παρέλαση. Κι ενώ, μέσα στο δωμάτιο, η σχέση τους εξελίσσεται σε ένα σκληρό και αδυσώπητο παιχνίδι εξουσίας, ο έξω κόσμος, από πιθανός ελευθερωτής, θα γίνει - μεταφορικά και κυριολεκτικά - ο δήμιός τους.

Υπαρξιακό θρίλερ ή αλληγορία επώδυνου σουρεαλισμού, η «Παρέλαση», με την ιλιγγιώδη πλοκή της, σκαρφαλώνει ασθμαίνοντας προς την κορυφή. Μόλις φτάσει εκεί, το σκοινί θα κοπεί απότομα. Η κάθαρση δεν θα έρθει για κανέναν.

Ταυτότητα παράστασης

Σκηνοθεσία - ερμηνεία: Κωνσταντίνος Μάρκελλος - Ελένη Στεργίου, σύμβουλος στη δραματουργία: Βασιλική Δεμερτζή, σχεδιασμός σκηνικού χώρου: Ζωή Μολυβδά - Φαμέλη, Μπάμπης Καμπανόπουλος, σχεδιασμός φωτισμών: Μελίνα Μάσχα, κοστούμια: Βασιλική Σύρμα, μουσική: Νεφέλη Σταματογιαννοπούλου, κατασκευή σκηνικών: Μπάμπης Καμπανόπουλος, βοηθός σκηνοθέτη: Κατερίνα Παπαγεωργίου, βίντεο και trailer παράστασης: Κώστας Στάμου - Χάρη Καρακουλίδου / Artlabor Productions,μίξη ήχου - mastering: Πάνος Τσεκούρας,  φωτογραφίες: Γιάννης Μπαριτάκης, γραφιστικά - αφίσα: Ειρήνη Ματθαίου.

Πληροφορίες

Θέατρο Οδού Κεφαλληνίας – Β΄ Σκηνή: Κεφαλληνίας 18 - Κυψέλη, τηλ. κρατήσεων: 210 8838727. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Σάββατο: 21.00, Κυριακή: 20.00. Διάρκεια παράστασης: 60 λεπτά. Τιμές εισιτηρίων: κανονικό: 12 ευρώ, μειωμένο (άνεργοι - φοιτητές - άτομα άνω των 65 ετών): 8 ευρώ, ατέλειες - ΑΜΕΑ: 5 ευρώ. Προπώληση εισιτηρίων: Media Markt, Public, Seven Spots, βιβλιοπωλεία «Ευριπίδης», τηλεφωνικά: 11876, ηλεκτρονικά: viva.gr.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς