Διαπλοκή στις ΗΠΑ

Τρίτη, 18 Ιανουαρίου 2005 18:30

A- A A+

Η τελετή της ορκωμοσίας του Τζόρτζ Μπους για τη δεύτερη θητεία του στις 20 Ιανουαρίου, θα κοστίσει πάνω από 40 εκατομμύρια δολάρια, το 1/3 του ποσού που αρχικά έδωσαν οι ΗΠΑ στα θύματα του τσουνάμι στην Ασία. Ανάμεσα στους χορηγούς, για την τελετή της ορκωμοσίας, ιδιώτες και εταιρείες, όπως: Exxon Mobile Corp., Chevron Texaco, ο πρώην πρόεδρος της Enron, Richard Kinder, o ιδρυτής της Dell, Michael Del, Northrop Groumman Corp. (εταιρεία οπλικών συστημάτων).

Οι τελευταίες αμερικανικές προεδρικές εκλογές στοίχισαν σε κάθε ένα από τα δύο πολιτικά στρατόπεδα 1.100 εκατ. δολάρια. Το μεγαλύτερο μέρος αυτών των ποσών καταναλώθηκε στις τηλεοπτικές διαφημίσεις. Στις ΗΠΑ δεν διατίθεται δωρεάν τηλεοπτικός χρόνος στα κόμματα και τους πολιτικούς. Και ελάχιστοι πολίτες συνεισφέρουν οικονομικά στις προεκλογικές εκστρατείες. Οι πολιτικοί εξαρτώνται από τις μεγάλες εταιρείες.

Διαπλοκή αλά αμερικανικά, όπως ήταν ο τίτλος της χθεσινής εκπομπής «Ρεπορτάζ χωρίς σύνορα» του δημοσιογράφου Στέλιου Κούλογλου στη ΝΕΤ, όπου προβλήθηκε βίντεο από το Λευκό Οίκο του Μπιλ Κλίντον, που δείχνουν τον αμερικανό πρόεδρο να υπόσχεται ότι θα καταρτίσει τους νόμους που επιθυμούν οι χρηματοδότες του, παρά τις αντιρρήσεις του υπουργού περιβάλλοντος.

Κι ύστερα, το ανώτερο στάδιο της διαπλοκής: κάνοντας πόλεμο για να βγάλεις χρήματα. Το 1961, λίγο πριν παραδώσει την εξουσία, ο αμερικανός πρόεδρος Αικ Αιζενχάουερ προειδοποίησε τον αμερικανικό λαό για ένα μεγάλο κίνδυνο: τα τεράστια συμφέροντα της πολεμικής βιομηχανίας που μπορούσαν να αλλάξουν την αμερικανική εξωτερική πολιτική.

Σαράντα χρόνια μετά. Ο νυν αντιπρόεδρος Ντικ Τσέινι ήταν Υπουργός Αμυνας στον πρώτο πόλεμο του Κόλπου. Διέταξε τους βομβαρδισμούς των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων του Ιράκ. Μετά έγινε επικεφαλής της Χαλιμπέρτον η οποία ανέλαβε να ξαναφτιάξει τις εγκαταστάσεις. Ποιος επωφελήθηκε;

Το Νοέμβριο του 2000 ο Τσέινι έγινε αντιπρόεδρος και πρωτοστάτησε για την εισβολή στο Ιράκ. Με τον πόλεμο, η εταιρεία του πήρε μια σειρά από συμβόλαια με απ' ευθείας ανάθεση.

Και ο ρόλος των ΜΜΕ; Ενα από τα τρία μεγάλα τηλεοπτικά δίκτυα, το NBC, ελέγχεται από την General Electric, που είναι από τους μεγαλύτερους προμηθευτές αμυντικών συστημάτων και έχει συμβόλαια στο Ιράκ. Ο νοών νοείτω.

* H φωτογραφία από την ορκωμοσία Μπους το 2001.

Πηγή: «Ρεπορτάζ χωρίς σύνορα»

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή