Wikitribune: Υπηρεσία κατά των fake news από τον ιδρυτή της Wikipedia

Τρίτη, 25 Απριλίου 2017 13:15
UPD:13:17
EPA/BORIS ROESSLER
A- A A+

Ο Τζίμι Γουέιλς, συνιδρυτής της Wikipedia, ετοιμάζει μια νέα ειδησεογραφική υπηρεσία που συνδυάζει τη δουλειά επαγγελματιών δημοσιογράφων και εθελοντών, με στόχο την παροχή αντικειμενικής και «ουδέτερης» ενημέρωσης και την αντιμετώπιση του φαινομένου της εξάπλωσης των «fake news».

Το όνομα της υπηρεσίας αυτής είναι Wikitribune και, όπως σημειώνει το BBC, σκοπός της είναι να είναι ελεύθερη από διαφημίσεις και δωρεάν, βασιζόμενη σε δωρεές χρηστών. Πολλά από τα χαρακτηριστικά της παραπέμπουν στη Wikipedia, όπως η απαίτηση να αναγράφεται η πηγή που χρησιμοποιείται για την αναφορά του κάθε γεγονότος και η ανάγκη «edit» των δημοσιεύσεων από την κοινότητα για να παραμένουν ακριβή. Ωστόσο, αν και ο καθένας μπορεί να προβεί σε αλλαγές σε μια σελίδα, αυτές θα ανεβούν online μόνο εάν κάποιο μέλος του προσωπικού της Wikitribune ή κάποιος «έμπιστος» εθελοντής της κοινότητας τις εγκρίνει.

Η άλλη μεγάλη διαφορά είναι πως ο «πυρήνας» της ομάδας των μελών-δημοσιογράφων θα πληρώνεται, αν και θα υπάρχουν περιπτώσεις όπου ένας εθελοντής θα γράφει το αρχικό κείμενο και μετά αυτό θα ελέγχεται από μέλος του προσωπικού.

Στην αρχική σελίδα του site, υποστηρίζεται πως «η ενημέρωση έχει χαλάσει και μπορούμε να την επιδιορθώσουμε». Από πλευράς του ο Γουέιλς εξήγησε πως εκτιμά ότι το βασιζόμενο σε διαφημίσεις μοντέλο που χρησιμοποιούν τα πιο πολλά ΜΜΕ έχει οδηγήσει σε ένα «κυνήγι των κλικ», με αποτέλεσμα να επηρεαστεί το επίπεδο.

EPA/J.L. CEREIJIDO

Ο Τζίμι Γουέιλς, συνιδρυτής της Wikipedia

«Νομίζω ότι αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε έναν κόσμο όπου οι άνθρωποι προβληματίζονται πολύ για την εξασφάλιση μιας αντικειμενικής ενημέρωσης υψηλής ποιότητας, οπότε νομίζω πως θα υπάρχει ζήτηση» δήλωσε στο BBC. «Έχουμε ανθρώπους που εγγράφονται ως μηνιαίοι υποστηρικτές, και όσο περισσότερους μηνιαίους υποστηρικτές έχουμε, τόσο πιο πολλούς δημοσιογράφους μπορούμε να προσλάβουμε. Από άποψης ελάχιστου δυνατού, αν μπορούσαμε να προσλάβουμε μόνο δύο δημοσιογράφους, τότε θα ήταν blog, και δεν θα άξιζε στα αλήθεια να το κάνουμε. Αλλά θα μου άρεσε πολύ αν ξεκινούσαμε με πολύ περισσότερους- 10 με 20».

Ο Γουέιλς είπε πως θα ασχοληθεί ο ίδιος με το project στα πρώτα βήματά του και πιθανώς να υπηρετήσει ως διευθύνων σύμβουλος του Wikitribune για τουλάχιστον ένα χρόνο. Επίσης, αν και τα μέλη του προσωπικού θα αποφασίζουν τα θέματα για τα οποία θα γράφονται κείμενα σε ημερήσια βάση, οι χρηματοδότες θα έχουν τη δυνατότητα να επηρεάζουν το περιεχόμενο. «Αν μπορείς να μαζέψεις έναν αριθμό ανθρώπων που ενδιαφέρονται π.χ. για το Bitcoin, για παράδειγμα, και το υποδείξεις αυτό όταν εγγραφείς ως μηνιαίος υποστηρικτής, τότε θα προσλάβουμε κάποιον ειδικό στο Bitcoin για να ασχολείται με το θέμα σε πλήρη απασχόληση» είπε ο Γουέιλς. «Οπότε, είναι οι μηνιαίοι υποστηρικτές που θα είναι σε θέση να καθορίζουν ποια θέματα θα καλύπτουμε. Αλλά θα γίνεται ουδέτερα. Δεν θα μπορούν να επιλέξουν κάποιον δικό τους που προωθεί τη δική τους ατζέντα. Αυτό εντάσσεται στο πλαίσιο του αρχισυντακτικού ελέγχου».

Όπως αναφέρει ο Guardian, ο Γουέιλς σχεδιάζει να καλύπτει θέματα γενικού ενδιαφέροντος, όπως η πολιτική στις ΗΠΑ και τη Βρετανία, αλλά και πιο εξειδικευμένους τομείς, όπως συγκεκριμένα είδη επιστήμης και τεχνολογίας.

Το site έχει αρχίσει ήδη την εκστρατεία crowdfunding του, για τη συγκέντρωση της απαιτούμενης χρηματοδότησης.

Προτεινόμενα για εσάς