Μόσχα: Αβάσιμες οι δηλώσεις Μπους κατά Ιράν

Τρίτη, 18 Ιανουαρίου 2005 19:42
UPD:20:27
A- A A+

Η Ρωσία έκρινε αβάσιμη τη δήλωση που έκανε τη Δευτέρα ο αμερικανός πρόεδρος Μπους για μια, μη αποκλειόμενη στρατιωτική δράση κατά του Ιράν.

«Οταν δεν υπάρχουν στοιχεία, είναι πρόωρο να μιλά κανείς», δήλωσε ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Ιντερφάξ.

«Η ιρανική διοίκηση μας έχει διαβεβαιώσει ότι το πυρηνικό πρόγραμμα έχει σαφώς πολιτικό χαρακτήρα», πρόσθεσε ο κ. Λαβρόφ, η χώρα του οποίου έχει κατασκευάσει ένα πυρηνικό σταθμό στο Μπουσέρ (νότιο Ιράν) που ακόμα δεν έχει λειτουργήσει.

Σημειώνεται ότι τις υποθέσεις σχετικά με τις προθέσεις του έναντι του Ιράν αναζωπύρωσε ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζορτζ Μπους, μόλις ένα 24ωρο μετά το αποκαλυπτικό δημοσίευμα του «New Yorker», σύμφωνα με το οποίο οι αμερικανικές δυνάμεις διεξάγουν μυστικές επιχειρήσεις σε ιρανικό έδαφος.

Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο NBC, ο αμερικανός πρόεδρος άφησε όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως τα πάντα τελούν υπό εξέταση, περιλαμβανομένης και αυτής της στρατιωτικής δράσης. «Πιστεύω πως θα μπορέσουμε να το επιλύσουμε δια της διπλωματικής οδού, όμως όλα τα ενδεχόμενα βρίσκονται στο τραπέζι», απάντησε ο κ. Μπους, αν και νωρίτερα εκπρόσωπος του Πενταγώνου είχε διαψεύσει το δημοσίευμα του «New Yorker».

Απαντώντας στον κ. Μπους, ο υπουργός Αμυνας του Ιράν, Αλί Σαμχανί διεμήνυσε πως η Τεχεράνη διαθέτει τη στρατιωτική δύναμη να αποτρέψει επιθέσεις εναντίον της.

Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) ζήτησε σήμερα να επιστρέψουν οι επιθεωρητές στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις στο Παρσίν του Ιράν, που οι Αμερικανοί κρίνουν «ύποπτες».

Σημειώνεται ότι πριν από μία εβδομάδα οι επιθεωρητές επισκέφθηκαν τελικά τις εγκαταστάσεις αυτές, και αναζήτησαν ίχνη ραδιενέργειας, που θα ήταν η απόδειξη ότι στις εγκαταστάσεις έχουν αποθηκευτεί πυρηνικά υλικά.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή