Διαχρονικός «Νευρικός Εραστής»

40 χρόνια από την πρώτη προβολή της ταινίας του Woody Allen
Πέμπτη, 20 Απριλίου 2017 21:50
A- A A+

Τέσσερις δεκαετίες συμπληρώθηκαν από τις 20 Απριλίου του 1977 που προβλήθηκε για πρώτη φορά στις Ηνωμένες Πολιτείες η ταινία «Annie Hall» του Woody Allen -στην Ελλάδα προβλήθηκε με τον τίτλο «Νευρικός Εραστής»- η οποία έγινε αμέσως καλτ και σηματοδότησε τη σταδιοδρομία του σπουδαίου Αμερικανού σκηνοθέτη.

Εκείνη την εποχή, ο Allen είχε κάνει μία παύση στις απίστευτες κωμωδίες του προκειμένου να σκηνοθετήσει μία ταινία η οποία στην πραγματικότητα αποτέλεσε το πρώτο του αριστούργημα.

Η φράση με τη οποία προωθήθηκε στις διαφημιστικές αφίσες, «Ένα νευρικό ειδύλλιο, μία νευρική ιστορία αγάπης», ήταν πηγή έμπνευσης για τον ελληνικό της τίτλο.

Ο ίδιος ο Woody Allen είχε δηλώσει: «Ήθελα να κάνω μια ταινία για πραγματικούς ανθρώπους με πραγματικά προβλήματα, για νευρωτικούς χαρακτήρες που προσπαθούν να διατηρήσουν την ταυτότητά τους μέσα στο πλαίσιο των σχέσεων άνδρα-γυναίκας στην Αμερική του 1977. Έτσι, η ταινία βγήκε με έναν τόνο λίγο πιο σοβαρό από οτιδήποτε είχα κάνει πριν».

Η Diane Keaton ερμήνευσε τον ρόλο της Annie Hall. Μεγάλο μέρος του χαρακτήρα βασίστηκε στην προσωπικότητα της ηθοποιού. Ο τίτλος της ταινίας, άλλωστε, αναφέρεται σαφώς στην Keaton, της οποίας το πραγματικό όνομα ήταν Diane Hall .

Όλα τα ρούχα που φορούσε η Annie στην ταινία ήταν της Diane Keaton, τα οποία σφράγισαν όχι μόνο την ταινία, αλλά και την τότε μόδα.

Στην υπόθεση του έργου, ο  Alvy Singer (Woody Allen) και η Annie Hall (Diane Keaton) έχουν διαφορετικούς χαρακτήρες, αλλά είναι κι οι δυο διασκεδαστικοί και ιδιαίτεροι. Ο Alvy είναι κωμικός ηθοποιός, νευρωτικός, απαισιόδοξος, εμμονοληπτικός με την ιδέα του θανάτου και με κυνική συμπεριφορά απέναντι σε όλους όσους τον περιβάλλουν, ενώ η Annie είναι μια αδέξια αλλά ταλαντούχα κι εγκάρδια τραγουδίστρια και φωτογράφος.

Οι δυο τους ερωτεύτηκαν κεραυνοβόλα μετά την πρώτη τους συνάντηση, αλλά τα πρώτα σύννεφα στη σχέση τους παρουσιάστηκαν όταν η Annie μετακόμισε στο σπίτι του Alvy, ο οποίος απεχθανόταν τις συνήθειές της, όπως το κάπνισμα μαριχουάνας και το γεγονός ότι δεν ήταν ιδιαίτερα καλλιεργημένη. Η απογοήτευση οδήγησε την Annie σε μαθήματα που είχαν ως σκοπό να βελτιώσει την καλλιέργειά της κι είχαν ως αποτέλεσμα να ερωτευτεί τον καθηγητή της και να προκαλέσει τη ζήλια του Alvy. Το ζευγάρι χωρίζει και ο Alvy αναπολεί τη σχέση τους και προσπαθεί να καταλάβει τον λόγο του χωρισμού. Ξεκινά μια καινούργια σχέση, αλλά δεν μπορεί να βρει την ευτυχία. Μετά από λίγο καιρό, η Annie και ο Alvy συμφιλιώνονται για να χωρίσουν για ακόμα μια φορά. Η σχέση τους πρόκειται να περάσει από πολλές φάσεις, μέχρι ο Alvy να καταλάβει επιτέλους την αξία της.

Η ταινία έλαβε πέντε υποψηφιότητες για βραβείο Όσκαρ, μεταξύ των οποίων και για Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας και βραβεύτηκε τελικά με τέσσερα. Ο Woody Allen βραβεύτηκε με Όσκαρ Σκηνοθεσίας και με Όσκαρ Πρωτότυπου Σεναρίου, αλλά έχασε το Όσκαρ Α΄ Ανδρικού Ρόλου από τον Richard Dreyfuss  για την ερμηνεία του στην ταινία «Το Κορίτσι του Αποχαιρετισμού» (The Goodbye Girl). Η Diane Keaton βραβεύτηκε με Όσκαρ Α΄ Γυναικείου Ρόλου. Η ηθοποιός κέρδισε, επίσης, τη Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας σε Κωμωδία ή Μιούζικαλ. 

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς