Βενεζουέλα: Τουλάχιστον τρεις νεκροί στη «μητέρα όλων των διαδηλώσεων»

Σε νέες κινητοποιήσεις κάλεσε ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Καπρίλες
Πέμπτη, 20 Απριλίου 2017 12:46
UPD:13:40
A- A A+

Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις διαδηλώσεις ενάντια στην κυβέρνηση του προέδρου της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο την Τετάρτη, στη «μητέρα όλων των διαδηλώσεων» σύμφωνα με την αντιπολίτευση.

Νεκροί από πυρά έπεσαν ένας έφηβος στην πρωτεύουσα Καράκας και μία γυναίκα στο Σαν Κριστόμπαλ, κοντά στα σύνορα με την Κολομβία, ενώ εθνοφρουρός του καθεστώτος σκοτώθηκε στα νότια της πρωτεύουσας.

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν ζητώντας πρόωρες προεδρικές εκλογές και την απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων, αντιπάλων του «τσαβικού» καθεστώτος, ενώ υποστηρικτές της κυβέρνησης πραγματοποίησαν αντισυγκέντρωση στο Καράκας.

Ο Νικολάς Μαδούρο κατηγόρησε από την πλευρά του την αντιπολίτευση ότι επιτέθηκε στις δυνάμεις τήρησης της τάξης κάνοντας λόγο για λεηλασίες καταστημάτων και ανακοίνωσε ότι έγιναν περισσότερες από 30 συλλήψεις.

Νέες διαδηλώσεις;

EURONEWS

Ο εκ των ηγετών της αντιπολίτευσης και δύο φορές υποψήφιος πρόεδρος της Βενεζουέλας Ενρίκε Καπρίλες κάλεσε σε νέες μαζικές κινητοποιήσεις την Πέμπτη.

Παρά το γεγονός ότι έχει τα μεγαλύτερα διαπιστωμένα αποθέματα πετρελαίου του πλανήτη, η Βενεζουέλα υποφέρει εδώ και χρόνια από υψηλό πληθωρισμό, μεγάλη εγκληματικότητα και σοβαρές ελλείψεις βασικών αγαθών για τον πληθυσμό της.

Οι διαδηλωτές χαρακτήρισαν την Τετάρτη ως μια «δεύτερη ημέρα ανεξαρτησίας».

Οι επόμενες προεδρικές εκλογές είναι προγραμματισμένες για τον Δεκέμβριο του 2018, ωστόσο η αντιπολίτευση ζητεί πρόωρη διεξαγωγή τους για την έξοδο της χώρας από την οικονομική κρίση.

Η Στρογγυλή Τράπεζα της Δημοκρατικής Ενότητας (MUD), ενιαίο μέτωπο Κεντροαριστεράς - Κέντρου - Κεντροδεξιάς, που ελέγχει με υπερενισχυμένη πλειοψηφία το κοινοβούλιο (Εθνοσυνέλευση) της χώρας, κατηγορεί την κυβέρνηση του Ενιαίου Σοσιαλιστικού Κόμματος Βενεζουέλας (PSUV) υπό τον Ν. Μαδούρο ως αντιδημοκρατική, διεφθαρμένη και υπεύθυνη για το οικονομικό χάος στο οποίο έχει περιέλθει η χώρα.

Ο πρόεδρος Μαδούρο, μαζί με το ελεγχόμενο από τον ίδιο Ανώτατο Δικαστήριο της Βενεζουέλας, έχουν πρακτικά ακυρώσει κάθε εξουσία της Εθνοσυνέλευσης. Ο πρόεδρος αρνείται να υπογράψει τους ψηφισμένους νόμους και το Ανώτατο Δικαστήριο τούς ακυρώνει συλλήβδην ως «αντισυνταγματικούς».

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή