Αλλαγές στο ν/σ για το «βασικό μέτοχο»

Πέμπτη, 20 Ιανουαρίου 2005 16:47
UPD:17:04
A- A A+

Σε αρκετές αλλαγές επί του νομοσχεδίου για το βασικό μέτοχο προβαίνει η κυβέρνηση. Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών, Προκόπη Παυλόπουλου, εξαιρούνται από τις προβλέψεις για το ασυμβίβαστο τα μέσα μαζικής ενημέρωσης των ΟΤΑ (δήμων) και των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου (ραδιοτηλεοπτικά μέσα της εκκλησίας) καθώς και οι πάροχοι Ιντεντετ.

Επίσης, δεν προβλέπονται πλέον καμιάς μορφής κυρώσεις στις επιχειρήσεις του Τύπου και αυτές περιορίζονται στις επιχειρήσεις ηλεκτρονικών ΜΜΕ, ενώ εξαιρούνται από την υποχρέωση του Πόθεν Έσχες οι μέτοχοι των μετόχων εταιρειών που συνάπτουν συμβάσεις με το Δημόσιο.

Επίσης, διευκρινίζεται ότι από τον όρο «χρηματοδότηση» που αφορά την οικονομική εξάρτηση των ΜΜΕ εξαιρείται η απλή σύναψη δανείου.

Αφαιρείται παράλληλα η πρόβλεψη ακυρότητας των δημοσίων συμβάσεων τουλάχιστον για το μεταβατικό στάδιο ισχύος του νόμου (τέσσερις μήνες). Ο υπουργός Εσωτερικών δήλωσε ότι το θέμα αυτό θα ρυθμιστεί με νέο νόμο και θα συσταθεί ειδική επιτροπή η οποία θα κρίνει σε ποια φάση βρίσκεται το έργο και αναλόγως θα αποφασίζει.

Το ΕΣΡ θα ελέγχει αυτεπαγγέλτως τις δημόσιες συμβάσεις των ΜΜΕ.

Η υποχρέωση ονομαστικοποίησης των μετοχών μετόχων των ΜΜΕ ισχύει από 1% και πάνω, ενώ διευκρινίζεται ότι τα Αμοιβαία Κεφάλαια δεν μπορούν να υπερβαίνουν το 10% του μετοχικού κεφαλαίου επιχείρησης Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.

Τέλος, θεωρούνται άκυρα αυτομάτως ιδιωτικά συμφωνητικά ή άλλα συμβολαιογραφικά έγγραφα που αφορούν την εικονική συμμετοχή φυσικών ή νομικών προσώπων σε επιχείρηση ΜΜΕ ή σε εταιρεία που συνάπτει σύμβαση με το Δημόσιο, εφόσον αυτή αποδειχθεί.

Η συζήτηση κατ' άρθρων του νομοσχεδίου για το βασικό μέτοχο συνεχίζεται και αναμένεται να ολοκληρωθεί αργά το βράδυ.

ΣΤΕΛΙΟΣ ΙΩΑΝΝΟΥ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή