Αποπλέει το Ocean Monarch για τη Σρι Λάνκα

Πέμπτη, 20 Ιανουαρίου 2005 18:47
A- A A+

Αποπλέει από τον Πειραιά, αύριο το μεσημέρι, το κρουαζιερόπλοιο Ocean Monarch για τη Σρι Λάνκα, όπου θα μεταφέρει εξειδικευμένο προσωπικό και ανθρωπιστική βοήθεια στους πληγέντες από το τσουνάμι.

Το πλοίο είναι προσφορά της εταιρείας Majestic International Cruises Inc, για να μεταφέρει 630 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας. Το πλοίο έχει μετατραπεί σε πλωτή υγειονομική μονάδα, η οποία θα παραμείνει στην περιοχή για δύο μήνες προκειμένου να προσφέρει υπηρεσίες υγείας. Η αποστολή έχει υποστηριχθεί από τα Υπουργεία Υγείας, Εθνικής Αμύνης, Εμπορικής Ναυτιλίας καθώς και από την Εκκλησία της Ελλάδος, η οποία συγκέντρωσε το υλικό.

Η αποστολή θα στελεχωθεί από εθελοντές γιατρούς και νοσηλευτές, στελέχη των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ): "Αλληλεγγύη" της Εκκλησίας της Ελλάδος, Ερυθρός Σταυρός Γιατροί του Κόσμου, Γιατροί της Καρδιάς, Ευρωπαϊκή Προοπτική, Ελληνική Ομάδα Διάσωσης, Humanet, Κλίμακα και ΚΕΣΣΑ /Δήμητρα. Οι εν λόγω ΜΚΟ είναι διαπιστευμένες στους εκεί διεθνείς οργανισμούς και θα διοργανώσουν τη διανομή της βοήθειας σε συνεργασία με τον ΟΗΕ και τις αρχές της Σρι Λάνκα.

Η βοήθεια συμπεριλαμβάνει τρόφιμα μεγάλης διάρκειας, ρουχισμό, πόσιμο νερό, αναλώσιμα υλικά για την ψυχολογική στήριξη των παιδιών, φαρμακευτικό υλικό, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για τη λειτουργία της πλωτής υγειονομικής μονάδας ενώ τμήμα του θα διανεμηθεί και στο τοπικό πληθυσμό που έχει ανάγκη. Η πλωτή υγειονομική μονάδα θα συμπεριλαμβάνει έξι ιατρεία με πλήρη εξοπλισμό: χειρουργικό, παθολογικό, γυναικολογικό, παιδιατρικό, ακτινολογικό, μικροβιολογικό και φαρμακείο. Τα ιατρεία αυτά θα λειτουργούν 12 ώρες ημερησίως στελεχωμένα με δύο γιατρούς για κάθε ειδικότητα και 25 άτομα νοσηλευτικό προσωπικό. Το ΥΠΕΞ θα αγοράσει το σύνολο του ιατρικού εξοπλισμού, ο οποίος και θα δοθεί στο τέλος της επιχείρησης ως δωρεά του ελληνικού κράτους στα νοσοκομεία της Σρι Λάνκα.

Στο πλοίο θα επιβαίνουν συνολικά 50 άτομα. Της αποστολής θα ηγούνται δύο στελέχη της Υπηρεσίας Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας (ΥΔΑΣ) του ΥΠ.ΕΞ., επικεφαλής του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού θα είναι πλωτάρχης του Πολεμικού Ναυτικού και την αποστολή θα συνοδεύει ομάδα βατραχανθρώπων ΟΥΚ που θα έχει την ευθύνη της ασφάλειας.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή