Μπορεί κανείς πραγματικά να ξεχάσει;

«Δηλητήριο» της Λοτ Φέικεμανς, από το ΚΘΒΕ, στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών
Πέμπτη, 20 Απριλίου 2017 09:10
A- A A+

Σύγχρονο, άμεσο και ειλικρινές, το έργο της Λοτ Φέικεμανς, «Δηλητήριο», το οποίο βασίζεται σε αληθινή ιστορία και κέρδισε το βραβείο του καλύτερου ολλανδικού θεατρικού έργου που ανέβηκε την περίοδο 2009 - 2010, παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος (ΚΘΒΕ).

Το έργο παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία Γιάννη Μόσχου, στο Φουαγιέ της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών (Εθνικής Αμύνης 2), στη Θεσσαλονίκη, από τις 21 Απριλίου έως τις 28 Μαΐου, από Τετάρτη έως Κυριακή, στις 9 το βράδυ.

Αντιμέτωποι με μια οδυνηρή απώλεια

Γεννημένη το 1965, η Ολλανδή συγγραφέας Λοτ Φέικεμανς σπούδασε θεατρική γραφή, αλλά και κοινωνική γεωγραφία. Το 1995, ξεκίνησε να γράφει θεατρικά έργα για παιδιά και ενήλικες. Έργα της έχουν παρουσιαστεί με μεγάλη επιτυχία στο Ηνωμένο Βασίλειο, το Βέλγιο, τη Γαλλία, την Αυστρία, την Ελβετία, τη Γερμανία, το Λουξεμβούργο, τη Ρουμανία, τη Νότια Αφρική, τη Ναμίμπια, το Μεξικό, την Κίνα, τη Ρωσία, την Ισπανία, την Αργεντινή και τη Βραζιλία.

Γραμμένο το 2009, το «Δηλητήριο» έχει κάνει μεγάλη επιτυχία στη Γερμανία και την Αυστρία και έχει κερδίσει διεθνή αποδοχή. Ήρωές του είναι «Αυτός» και «Αυτή», δυο απλοί ανώνυμοι άνθρωποι, οι οποίοι έρχονται αντιμέτωποι με ένα απρόοπτο της ζωής. Της ζωής, που, κατά τη συγγραφέα, είναι «σαν να πηδάς από αεροπλάνο χωρίς αλεξίπτωτο». Οι δύο αυτοί άνθρωποι προσπαθούν να διαχειριστούν μια οδυνηρή απώλεια και να βρουν έναν τρόπο να συμφιλιωθούν με την καινούργια πραγματικότητα που τους έχει επιφυλάξει η ζωή. Μπορεί κανείς πραγματικά να ξεχάσει; Πώς μπορεί κανείς να αντέξει τον πόνο; Μπορούμε να αποδεχτούμε πραγματικά την αλλαγή;

«Ένας άντρας και μια γυναίκα. Ένα ζευγάρι. Μια συνάντηση, εννέα χρόνια μετά τον χωρισμό τους. Ένα παρελθόν που στοιχειώνει το παρόν τους. Ένα ζευγάρι που προσπαθεί να λύσει το παρελθόν, για να κοιτάξει στο μέλλον. Ένα έργο ημιτονίων και λεπτών αποχρώσεων. Μια συγκινητική και τρυφερή σονάτα για δύο». Με αυτά τα λόγια περιγράφει το έργο ο Γιάννης Μόσχος, ο οποίος  συνεργάζεται για πρώτη φορά με το ΚΘΒΕ.

Ταυτότητα παράστασης

Μετάφραση - σκηνοθεσία: Γιάννης Μόσχος, σκηνικά - κοστούμια: Τίνα Τζόκα, μουσική: Άγγελος Τριανταφύλλου, φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος, βοηθός σκηνοθέτη: Ελίνα Καλαϊτζόγλου, οργάνωση παραγωγής: Ναταλία Λαμπροπούλου. Παίζουν: Μαρία Τσιμά, Ταξιάρχης Χάνος.

Πληροφορίες

Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών: Εθνικής Αμύνης 2 - Θεσσαλονίκη, τηλ. κρατήσεων: 2315 200200. Προπώληση εισιτηρίων: ταμεία ΚΘΒΕ, ηλεκτρονικά: ntng.gr.

[email protected]

Προτεινόμενα για εσάς