Eπισκόπηση κυπριακού Τύπου

Παρασκευή, 21 Ιανουαρίου 2005 10:17
A- A A+

Η δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου για τη μετάβαση της ηγεσίας του ΔΗΣΥ στην Τουρκία και οι αντιδράσεις, οι έρευνες για τη χαμένη Ατλαντίδα στη θάλασσα της Κύπρου που φαίνεται να ήταν για πετρέλαιο, η αναμενόμενη υπογραφή της συμφωνίας για την ανάπτυξη και τη διαχείριση των αεροδρομίων, τα μέτρα που αποφάσισαν οι καθηγητές για τα φροντιστήρια και οι αντιδράσεις που προκάλεσαν και το κυκλοφοριακό πρόβλημα της Λευκωσίας είναι από τα θέματα που προβάλλονται πρωτοσέλιδα στις σημερινές κυπριακές εφημερίδες.

Προβάλλονται επίσης η επίσκεψη του λεγόμενου πρωθυπουργού Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στο τέμενος Χαλά Σουλτάν, πληροφορίες για σχέδιο που ετοιμάζεται για ευρωπαϊκή λύση στο Κυπριακό και η κατάθεση στη Βουλή πρότασης νόμου για αύξηση των ποινών στην παράνομη κατοχή και χρήση περιουσιών για έκδοση ευρωπαϊκών ενταλμάτων των παρανομούντων.

Η ''Αλήθεια'' κάτω από τον τίτλο ''Προδότης off the record'' γράφει στο κύριο θέμα ότι ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης "άναψε φωτιές όταν χρησιμοποίησε καβαφικούς στίχους που παραπέμπουν σε υποταγή στον εχθρό κατά προδοτικό τρόπο για να σχολιάσει την επικείμενη επίσκεψη του ΔΗΣΥ στην Τουρκία". Προσθέτει ότι μετά την έντονη αντίδραση που υπήρξε ο κ. Χρυσοστομίδης υποχρεώθηκε δημοσίως να ανασκευάσει λέγοντας ότι επρόκειτο για ''off the record δήλωσή του''. Σε άλλο θέμα γράφει ότι οι βουλευτές του ΔΗΣΥ τονίζουν την ανάγκη για λήψη αποφάσεων από την κυβέρνηση για το ογκολογικό τμήμα.

''Η Μάχη'' κάτω από τον τίτλο ''Εψαχναν την Ατλαντίδα με τηλεσκοπικά πετρελαίου'' γράφει ότι οι ''ερευνητές'' οι οποίοι έφθασαν από την Αμερική έψαχναν κάτω από τη θάλασσα ανενόχλητοι τη χαμένη Ατλαντίδα με τηλεσκοπικά μηχανήματα για εντοπισμό πετρελαίου. Προσθέτει ότι το πλοίο με το οποίο έγιναν οι έρευνες είναι ρωσικής προέλευσης και προηγουμένως όργωνε τον κόλπο του Μεξικού αναζητώντας κοιτάσματα πετρελαίου για εταιρεία η οποία έχει κοιτάσματα στην Κύπρο. Σε άλλο θέμα γράφει ότι σχέδιο ψηφίσματος που κατατέθηκε στη Βουλή των Κοινοτήτων καλεί τη βρετανική κυβέρνηση να εργαστεί για το σεβασμό των δικαίων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο ''Πολίτης'' κάτω από τον τίτλο ''Με την όπισθεν πάει το κράτος'' αναφέρεται στο κυκλοφοριακό πρόβλημα της μείζονος Λευκωσίας και γράφει ότι οι διέξοδοι στο κυκλοφοριακό αδιέξοδο, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την αναβάθμιση του οδικού δικτύου, είναι γνωστές εδώ και πολλά χρόνια στις υπηρεσίες των υπουργείων. Προσθέτει ότι εάν εφαρμόζονταν οι καταγεγραμμένες λύσεις που υπάρχουν στα αρχεία των Δημοσίων Εργων και Πολεοδομίας το μποτιλιάρισμα στους δρόμους της πρωτεύουσας θα μας ταλαιπωρούσε λιγότερο. Σε άλλο θέμα γράφει ότι Βουλή με νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στην Ολομέλεια για ψήφιση σηματοδοτεί το τέλος εποχής για το ψάρεμα με γρι-γρι και ενδεχομένως να απαγορευθεί και η ερασιτεχνική αλιεία με φανάρια ή προβολείς.

''Η Σημερινή'' στον κύριο τίτλο της διαγράφει με κόκκινο ''χι'' τη λέξη 'ψευδο' από τη λέξη ψευδοκράτος και γράφει ''Οργή για πρόταση του ΓΓ των ΕΔΗ''. Αναφέρει ότι χθες ξέσπασε "πολιτικός σάλος" από δήλωση του ΓΓ των ΕΔΗ Κώστα Θεμιστοκλέους ο οποίος υποστήριξε ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε τον όρο ψευδοκράτος. Προσθέτει ότι ο Νίκος Πιττοκοπίτης λέει ''ίνταν τζαιρούς εφτάσαμεν'', αναφέρει ότι ο Γιώργος Βασιλείου λέει ότι δεν υπάρχει τέτοια θέση των ΕΔΗ ενώ ο Γιώργος Χριστοφίδης παραιτήθηκε από το κόμμα. Σε άλλο θέμα γράφει ότι το Υπουργείο Παιδείας προχώρησε χθες στη σύσταση του Συμβουλίου Παιδείας, το οποίο θα είναι υπεύθυνο για την παρακολούθηση της πορείας του διαλόγου που θα αρχίσει σύντομα για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση.

''Ο Φιλελεύθερος'' υπό τον τίτλο ''Πράξη ρεκόρ ύψους 1 δισ. λιρών'' γράφει ότι θέμα εικοσιτετραώρων είναι να επισημοποιηθεί η μεγαλύτερη συμφωνία μεταξύ κράτους και ιδιωτών στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας, που αφορά τη διαχείριση των αεροδρομίων. Αρχές της ερχόμενης εβδομάδας ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Χάρης Θράσου θα υπογράψει τη σχετική συμφωνία με τον Ομιλο Εταιρειών Σιακόλα. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι μετά την ΟΕΛΜΕΚ και η ΠΟΕΔ απέρριψε την πρόταση της κυβέρνησης για επέκταση του ορίου αφυπηρέτησης στο 63ο έτος.

Η ''Χαραυγή'' υπό τον τίτλο ''Σοβαρή ρήξη'' γράφει πως σε σοβαρή ρήξη με τους οργανωμένους γονείς και την κυβέρνηση έχουν έλθει οι καθηγητές, με την απόφαση της ΟΕΛΜΕΚ να καλέσει εν υπηρεσία εκπαιδευτικούς να απέχουν για 15 μέρες από την παράδοση μαθημάτων στα κρατικά ινστιτούτα επιμόρφωσης. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι η Επιτροπή Νομικών της Βουλής τοποθετείται θετικά υπέρ της πρότασης νόμου για το αδίκημα της παράνομης χρήσης ή κατοχής ακίνητης περιουσίας ώστε να υπάρχει δυνατότητα έκδοσης ευρωπαϊκών ενταλμάτων σύλληψης στα επαρχιακά δικαστήρια.

Η αγγλόφωνη ''Cyprus Mail'' γράφει ότι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η οποία είναι ο κύριος χρηματοδότης, εξετάζει τις καθυστερήσεις που παρουσιάζονται στην ολοκλήρωση ανέγερσης του νέου Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι αντιπροσωπεία του ΔΗΣΥ με επικεφαλής τον Πρόεδρό του Νίκο Αναστασιάδη θα μεταβεί στην Τουρκία για να έχει επαφές με το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Τούρκου Πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η εβδομαδιαία αγγλόφωνη εφημερίδα ''The Cyprus Weekly'' υπό τον τίλτο "Ο Ταλάτ επιπλήττει την ΕΕ" αναφέρεται στις δηλώσεις του λεγόμενου πρωθυπουργού Μεχμέτ Αλί Ταλάτ κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του χθες στο Τέμενος Χαλά Σουλτάν στη Λάρνακα με την ευκαιρία της μουσουλμανικής Εορτής των Θυσιών (Κουρμπάν Μπαϊράμ), ότι δεν αρνείται την ανάμιξη της ΕΕ στις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού αλλά, είπε, είναι τα Ηνωμένα Εθνη που καθοδηγούν τις προσπάθειες λύσης. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι η Κύπρος συγκέντρωσε δύο εκατομμύρια λίρες για τις χώρες που επλήγηκαν από τα φονικά τσουνάμι.

Η εβδομαδιαία πολιτική, σατιρική εφημερίδα ''Το Ποντίκι'' υπό τον τίτλο ''Επί τάπητος η ευρωπαϊκή λύση'' γράφει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος έδωσε το "πράσινο φως" για το ''αντισχέδιο Ανάν'' που ετοιμάζεται από ομάδα κορυφαίων Ευρωπαίων συνταγματολόγων και διεθνολόγων και που στοχεύει σε μια ευρωπαϊκή λύση του Κυπριακού. Αλλού η εφημερίδα αναφέρεται στις απόψεις των Οικολόγων όσον αφορά το θέμα των Βρετανικών Βάσεων που σημειώνουν ότι ''η πραγματική κερκόπορτα της ασφάλειας στην Κύπρο και την Ευρώπη είναι η παρουσία των Βρετανικών Βάσεων στο νησί''.

ΠΗΓΗ: Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή