Αποτυχημένη εκτόξευση πυραύλου από τη Β. Κορέα

Κυριακή, 16 Απριλίου 2017 07:51
UPD:08:46
EPA/KCNA

Φωτογραφία αρχείου

A- A A+

Στην εκτόξευση πυραύλου από πεδίο δοκιμών κοντά στο Σινπό, στις ανατολικές της ακτές, προχώρησε σήμερα η Βόρεια Κορέα, ωστόσο η δοκιμή απέτυχε, καθώς ο πύραυλος αυτός ανατινάχθηκε σχεδόν αμέσως, όπως ανακοίνωσαν οι Ένοπλες Δυνάμεις της Νότιας Κορέας και των ΗΠΑ.

Η αποτυχημένη δοκιμή καταγράφηκε μία ημέρα έπειτα από την επίδειξη δύναμης από την Πιονγκγιάνγκ με μεγάλη στρατιωτική παρέλαση, στη διάρκεια της οποίας επιδείχθηκαν νέοι βαλλιστικοί πύραυλοι.

Η διοίκηση Ειρηνικού των αμερικανικών ένοπλων δυνάμεων ανακοίνωσε συγκεκριμένα ότι «εντόπισε και παρακολούθησε» την τροχιά που διέγραψε ένας «κατά την εκτίμησή της βορειοκορεάτικος βαλλιστικός πύραυλος που εκτοξεύθηκε στις 11:21 ώρα Χαβάης» (σ.σ. 00:21 ώρα Ελλάδας).

«Ο πύραυλος ανατινάχθηκε σχεδόν αμέσως» δήλωσε ο πλοίαρχος Ντέιβ Μπέναμ, εκπρόσωπος της διοίκησης Ειρηνικού. «Ο τύπος του πυραύλου είναι κάτι που τελεί υπό ανάλυση» πρόσθεσε ο ίδιος.

Η ανακοίνωση των αμερικανικών ένοπλων δυνάμεων συνάδει με αυτή που εξέδωσε νωρίτερα ο στρατός της Ν. Κορέας.

Ενημερώθηκε ο Τραμπ

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Τζιμ Μάτις, ανακοίνωσε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και οι σύμβουλοί του για στρατιωτικά θέματα έχουν ενημερωθεί για την αποτυχημένη δοκιμή πυραύλου της Βόρειας Κορέας. Ο Τραμπ δεν έκανε κάποιο σχόλιο για το ζήτημα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Μάτις.

Η ένταση στην περιοχή έχει κλιμακωθεί το τελευταίο διάστημα στην περιοχή, εν μέσω των ανησυχιών πως η Πιονγκγιάνγκ θα προχωρούσε σε μια νέα πυρηνική ή πυραυλική δοκιμή. Ο Λευκός Οίκος απηύθυνε «προειδοποιήσεις» στην Πιονγκγιάνγκ και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ διαμήνυσε πως το βορειοκορεατικό «πρόβλημα» θα «λυθεί». Ο Αμερικανός πρόεδρος διέταξε επίσης να πλεύσει στην περιοχή μια ναυτική δύναμη κρούσης με ναυαρχίδα το αεροπλανοφόρο USS Carl Vinson, σε μια επίδειξη δύναμης, την ώρα που η κυβέρνησή του μελετά την επιβολή νέων, ακόμη πιο σκληρών οικονομικών κυρώσεων στη Βόρεια Κορέα, αλλά και τις στρατιωτικές της επιλογές.

Η Βόρεια Κορέα προειδοποίησε από την πλευρά της ότι θα ανταποδώσει με πυρηνικά όπλα μια αμερικανική πυρηνική επίθεση.

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς θα αρχίσει σήμερα από τη Νότια Κορέα μια δεκαήμερη περιοδεία του στην Ασία, με στόχο να τονίσει τη δέσμευση της Ουάσιγκτον στην υπεράσπιση της χώρας-συμμάχου της, όπως σημείωσαν συνεργάτες του. Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, ο Πενς «ενημερώθηκε» για την αποτυχημένη πυραυλική δοκιμή της Βόρειας Κορέας και είχε επαφή με τον Ντόναλντ Τραμπ.

ΗΠΑ: Ο πύραυλος δεν ήταν ICBM

Αμερικανός κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε σχεδόν με βεβαιότητα ότι ο πύραυλος που εκτοξεύθηκε από τη Βόρεια Κορέα δεν ήταν ένας διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος. Ο ίδιος πρόσθεσε ωστόσο ότι η ανάλυση των δεδομένων βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη. Ένας δεύτερος αμερικανός κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε ότι ο πύραυλος αυτός φαίνεται ότι είναι σχεδιασμένος για να εκτοξεύεται από τη στεριά.

Σεούλ: Απειλή για όλο τον κόσμο

Το υπουργείο Εξωτερικών της Νότιας Κορέας σχολίασε ότι η νέα εκτόξευση πυραύλου στην οποία προχώρησε η Βόρεια Κορέα απειλεί όλο τον κόσμο και προειδοποίησε ότι θα λάβει μέτρα για να τιμωρηθεί η Πιονγκγιάνγκ εάν προχωρήσει σε νέες προκλήσεις, όπως μια πυρηνική δοκιμή ή η εκτόξευση ενός πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς.

Το γεγονός ότι «η Βόρεια Κορέα επέδειξε διάφορους επιθετικούς πυραύλους στη χθεσινή στρατιωτική παρέλαση και τόλμησε να εκτοξεύσει έναν βαλλιστικό πύραυλο σήμερα είναι μια επίδειξη δύναμης που απειλεί όλο τον κόσμο», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το νοτιοκορεάτικο υπουργείο Εξωτερικών.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters, AFP

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή