Ανδ. Ξανθός: Το πάρτι στην Υγεία έχει ονοματεπώνυμο: ΠΑΣΟΚ - Ν.Δ.

Τετάρτη, 12 Απριλίου 2017 19:01
UPD:20:48
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

Όπως είπε ο κ. Ξανθός, έχει εκτιμηθεί η επίπτωση αυτής της περιόδου ασυδοσίας, έλλειψης μηχανισμών ελέγχου, προκλητής σπατάλης, διαφθοράς, συναλλαγής με συμφέροντα και φυσικά εκμετάλλευσης των αρρώστων και με οικονομικούς όρους.

A- A A+

«Το διαχρονικό πάρτι στον χώρο της Υγείας έχει πολιτικό ονοματεπώνυμο: ΠΑΣΟΚ και ΝΔ» υποστήριξε υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός κατά την ομιλία του στη Βουλή για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την Υγεία, σημειώνοντας πως η πολιτική απάντηση στα φαινόμενα διαφθοράς είναι οι θεσμικές αλλαγές και παρεμβάσεις για τη θωράκιση του συστήματος υγείας.

«Κάνατε τη δημόσια περίθαλψη παράρτημα του κομματικού και πελατειακού σας κράτους», είπε ο κ. Ξανθός, προσθέτοντας ότι «τα σκάνδαλα έχουν πολιτική ευθύνη, έχουν όμως και πολιτικούς και ηθικούς αυτουργούς, και αυτούς θα διερευνήσουμε».

Αυτό που θα συζητήσουμε και θα ερευνήσει η Εξεταστική, συνέχισε, «είναι οι ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες στελεχών, κρατικών λειτουργών και φυσικών πολιτικών προσώπων».

«Τα δικά σας πολιτικά στελέχη έχουν πιαστεί με τη γίδα στην πλάτη»

Ο υπουργός Υγείας συνέστησε «αυτοσυγκράτηση, χαμηλούς τόνους και όχι λεονταρισμούς», λέγοντας ότι «τα δικά σας πολιτικά στελέχη έχουν πιαστεί με τη γίδα στην πλάτη». «Δικοί σας διοικητές έχουν πιαστεί δωροδοκούμενοι, δικές σας ήταν οι διοικήσεις κάτω από τη μύτη των οποίων εξελισσόταν επί 20 χρόνια η φαυλότητα του ΚΕΕΛΠΝΟ, δικοί σας σύμβουλοι πιάστηκαν ψευδόμενοι ότι δεν έχουν σχέση με τα δελτία τιμών και την τιμολόγηση, αλλά υπάρχουν μέιλ που ανταλλάσουν με τον ΕΟΦ και την Επιτροπή Τιμών και παρεμβαίνουν και μαγειρεύουν. Χαμηλά λοιπόν του τόνους και ο καθένας θα συμβάλει από τη θέση του και ελπίζω από θέση μη ενοχής σε αυτή την υπόθεση» σημείωσε.

Ο κ. Ξανθός είπε ακόμη ότι «είναι περισσή υποκρισία οι δύο βασικές πολιτικές δυνάμεις που διακυβέρνησαν τη χώρα τα τελευταία 30-40 χρόνια σήμερα να λένε όλα στο φως». «Πολύ αργά για να γίνει πιστευτό, πολύ εκ των υστέρων, κατόπιν εορτής όταν δηλαδή τελείωσε το πάρτι, γι' αυτό δεν έχει καμία πολιτική αξία, αυτού του τύπου η προσέγγιση» συμπλήρωσε.

Ο υπουργός Υγείας σημείωσε επίσης ότι «η πολιτική επιθετικότητα και η πολιτική χυδαιότητα είναι ευθέως ανάλογη της πολιτικής ενοχής και του βαθμού εμπλοκής ανθρώπων, στελεχών πολιτικών χώρων σε αυτή την ιστορία».

«Δεν μας ενδιαφέρει η σκανδαλολογία»

«Πήραμε, είπε, μια πολιτική πρωτοβουλία με σκοπό όχι να αποδείξουμε την πιθανολογούμενη πολιτική ενοχή διαχρονικά των πολιτικών δυνάμεων και στελεχών τους, αλλά κυρίως για να εξυγιάνουμε το σύστημα οριστικά, για να δώσουμε ένα σήμα στην κοινωνία ότι δεν υπάρχει ομερτά, ότι δεν υπάρχει συγκάλυψη, ότι δεν έχει κανένα λόγο η κυβέρνηση αυτή να δίνει την αίσθηση ότι παρέχει ασυλία σε συμπεριφορές απαράδεκτες του παρελθόντος».

Απέρριψε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης περί αξιοποίησης της Εξεταστικής Επιτροπής για την Υγεία σαν επικοινωνιακό εργαλείο αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης, λέγοντας πως η συζήτηση εντάσσεται στο πλαίσιο ενός ευρύτερου πολιτικού σχεδίου της κυβέρνηση για την «ηθικοποίηση» του συστήματος Υγείας.

Δεν είναι εργαλειακή η χρήση της διαφθοράς, ούτε μας ενδιαφέρει η σκανδαλολογία, μας ενδιαφέρουν τα μέτρα εφαρμοσμένης πολιτικής, για να πείσουμε τους πολίτες ότι αυτή η περίοδος έκλεισε οριστικά ότι υπάρχουν μηχανισμοί και θεσμοί, που εγγυώνται από δω και πέρα την χρηστή διαχείριση των λιγοστών πόρων που έχει αυτή την περίοδο η πατρίδα μας, ανέφερε.

Πρόσθεσε πως «κάνουμε αυτή την συζήτηση, επειδή η ηθικοποίηση του συστήματος Υγείας είναι στοιχείο ενός ευρύτερου πολιτικού σχεδίου, που θέλει καθολική κάλυψη των πολιτών, προτεραιότητα στη δημόσια περίθαλψη, αναδιοργάνωση του ΕΣΥ με επίκεντρο την πρωτοβάθμια φροντίδα, εξυγίανση στον τομέα των φαρμάκων και των προμηθειών και κυρίως σεβασμό στα δικαιώματα των ανθρώπων».

«Καμία ομερτά και συγκάλυψη»

Παράλληλα, ανέφερε ότι η κυβέρνηση θέλει να δώσει ένα σήμα στην κοινωνία ότι δεν υπάρχει «ομερτά» και συγκάλυψη, ότι δεν έχει κανένα λόγο να δίνει την αίσθηση ότι παρέχει ασυλία σε απαράδεκτες συμπεριφορές του παρελθόντος.

HELLENIC PARLIAMENT TV

Όπως είπε ο κ. Ξανθός, έχει εκτιμηθεί η επίπτωση αυτής της περιόδου ασυδοσίας, έλλειψης μηχανισμών ελέγχου, προκλητής σπατάλης, διαφθοράς, συναλλαγής με συμφέροντα και φυσικά εκμετάλλευσης των αρρώστων και με οικονομικούς όρους. «Θα κάνουμε αυτή την προσπάθεια για να θωρακίσουμε το σύστημα, να εντοπίσουμε τους μηχανισμούς που μπορούσαν να παρεμβαίνουν στην νομοθέτηση, να επηρεάζουν τις πολιτικές επιλογές, να εξυπηρετούν συμφέροντα» πρόσθεσε.

Παρεμβάσεις στον χώρο της φαρμακευτικής πολιτικής μετά το Πάσχα

Ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε παράλληλα ότι μετά το Πάσχα θα υπάρξουν δύο νομοθετικές παρεμβάσεις «που καλύπτουν δύο πολύ σοβαρά ελλείμματα στο χώρο της φαρμακευτικής πολιτικής, τα οποία συνέβαλαν σε αυτή την έκρηξη της δαπάνης». Ειδικότερα, η δημιουργία ενός μηχανισμού Αξιολόγησης Τεχνολογίας Υγείας για την αξιολόγηση της φαρμακευτικής καινοτομίας και θωράκιση και αναβάθμιση της επιτροπής διαπραγμάτευσης του ΕΟΠΥΥ.

Επιπλέον, το υπουργείο Υγείας θα προχωρήσει στην υποχρεωτική δημοσιοποίηση στην ιστοσελίδα του ΕΟΦ και στους ιστότοπους όλων των φαρμακευτικών εταιρειών, των οικονομικών συναλλαγών τους με τους γιατρούς και κυρίως με τις επιστημονικές εταιρείες. Θα προχωρήσει στην προώθηση των κλινικών μελετών με κανόνες και έλεγχο, στην κατάργηση της επιτροπής τιμών του υπουργείου που «μαγείρευε από τα υπουργικά γραφεία και τους συμβούλους των υπουργών τις τελικές διατάξεις τιμολόγησης», όπως ο κ. Ξανθός ανέφερε χαρακτηριστικά.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή