ΣΥΡΙΖΑ: Εκλογές ζήτησαν 13 μέλη της Κ.Ε.

«Πράσινο φως»: Παρέμβαση υπέρ της προσφυγής στον «λαϊκό παράγοντα» πραγματοποίησε ομάδα 13 μελών
Δευτέρα, 10 Απριλίου 2017 13:08
UPD:13:46
Eurokinissi/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Οι 13 διαφωνούντες δεν έθεσαν το κείμενό τους σε ψηφοφορία, προτιμώντας ουσιαστικά να μη μετρηθούν οι συσχετισμοί. Ωστόσο, καταφέρονται κατά συγκεκριμένων υπουργικών χαρτοφυλακίων.

A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Ηχηρή παρέμβαση υπέρ της προσφυγής στον «λαϊκό παράγοντα» πραγματοποίησε χθες ομάδα της εσωκομματικής αντιπολίτευσης του ΣΥΡΙΖΑ υπό τον Νίκο Φίλη στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, η οποία ενέκρινε πάντως με ευρύτατη πλειοψηφία τη συμφωνία κυβέρνησης-δανειστών για την ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης.

Το σχέδιο απόφασης της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ για την έγκριση της συμφωνίας της Μάλτας έγινε δεκτό χθες με 113 ναι, 11 κατά και 12 λευκά δίνοντας ουσιαστικά το «πράσινο φως» στον πρωθυπουργό και πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα να φέρει προς ψήφιση στη Βουλή τα μέτρα για το κλείσιμο της 2ης αξιολόγησης. Ωστόσο, αίσθηση προκάλεσε χθες κίνηση 13 μελών της Κ.Ε. υπό τον πρώην υπουργό Νίκο Φίλη και στελέχη των «53» που κατέθεσαν κείμενο στο οποίο καλούν ουσιαστικά την κυβέρνηση να προσφύγει στις κάλπες, προειδοποιώντας ότι η εφαρμογή των «αντιλαϊκών μέτρων», όπως η «περικοπή συντάξεων, η σημαντική μείωση του αφορολόγητου και η εκποίηση της δημόσιας περιουσίας», θα διαρρήξει την «ουσιαστική επαφή του ΣΥΡΙΖΑ με τα φτωχά κοινωνικά στρώματα». «Είμαστε στο παρά ένα» αναφέρουν τα 13 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής (Ν. Φίλης, Θ. Δρίτσας, Τασία Χριστοδουλοπούλου, Χρ. Παπαδόπουλος, Χ. Γολέμης, Π. Καλκανδής, Ιφιγένεια Καμτσίδου, Μαρία Κανελλοπούλου, Π. Κλαυδιανός, Κατερίνα Κνήτου, Ερμίνα Κυπριανίδου, Π. Λάμπρου, Μ. Υδραίος) παίρνοντας σαφείς αποστάσεις από τη συμφωνία. Προτρέπουν δε στροφή στον λαό λέγοντας ότι «στην τελική ο μόνος που μπορεί να αποφασίσει για την ίδια του τη ζωή είναι ο ελληνικός λαός, είναι ο τελικός κριτής». Το κείμενο ζητεί, μάλιστα, να εκπονηθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ ένα σχέδιο που θα ενθαρρύνει τον «λαϊκό παράγοντα να μπει στο προσκήνιο». Επίσης προειδοποιεί ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να αντιδράσει στο σχέδιο των δανειστών, που είναι ή να υποκύψει η κυβέρνηση στις απαιτήσεις τους ή να στεγνώσουν εντελώς τα ταμεία και να βουλιάζει καθημερινά η οικονομία «μέχρι να αναγκαστούμε να πούμε σε όλα ναι».

Οι 13 διαφωνούντες δεν έθεσαν, πάντως, το κείμενο σε ψηφοφορία προτιμώντας ουσιαστικά να μη μετρηθούν οι συσχετισμοί. Ωστόσο, καταφέρονται κατά συγκεκριμένων χαρτοφυλακίων φωτογραφίζοντας ουσιαστικά τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα, τον υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή και τον υπουργό Υποδομών Χρήστο Σπίρτζη για επιλογές που δεν συνάδουν με την «αριστερή φυσιογνωμία» του ΣΥΡΙΖΑ. «Τα κέντρα κράτησης για τους πρόσφυγες, τα θεσμικά εμπόδια στη διαδικασία ασύλου, το σπάσιμο καταλήψεων, οι υποχωρήσεις σε ζητήματα δικαιοσύνης και δικαιωμάτων, το αναπτυξιακό μοντέλο που ενίοτε παίρνει μορφή μεγάλων φαραωνικών έργων… πλήττουν τη φερεγγυότητά μας και δημιουργούν ερωτηματικά και εύλογες ενστάσεις από ένα ευρύ τμήμα του κόσμου της Αριστεράς και της κοινωνικής αμφισβήτησης» τονίζουν χαρακτηριστικά.

Ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης σε συνέντευξή του εμφανίστηκε, πάντως, βέβαιος ότι η κυβερνητική πλειοψηφία θα υπερψηφίσει τα μέτρα για το κλείσιμο της 2ης αξιολόγησης. «Δεν νομίζω πως υπάρχει θέμα μη υπερψήφισης της συμφωνίας» είπε χαρακτηριστικά κληθείς να σχολιάσει αν είναι «συμπαγής» η συμπολίτευση απέναντι στα μέτρα. Από την πλευρά του ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής και στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού, Νίκος Παππάς, χαρακτήρισε «αρραγή» την κυβέρνηση διαψεύδοντας τα περί ενδοκυβερνητικών συγκρούσεων.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή