Twitter: Αποσύρθηκε αίτημα της αμερικανικής κυβέρνησης σχετικά με λογαριασμό κατά του Τραμπ

Δευτέρα, 10 Απριλίου 2017 17:23
UPD:17:24
REUTERS/REGIS DUVIGNAU
A- A A+

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ απέσυρε την Παρασκευή το αίτημά της στο Twitter για αποκάλυψη στοιχείων σχετικά με λογαριασμό κατά του προέδρου Τραμπ, μία ημέρα αφού η εταιρεία προσέφυγε στη δικαιοσύνη για το ζήτημα.

Ο λογαριασμός @ALT_USCIS ανώνυμα επέκρινε τη μεταναστευτική πολιτική του προέδρου Τραμπ και ισχυριζόταν πως πίσω του βρίσκονταν εργαζόμενοι των United States Citizenship and Immigration Services. Αμερικανοί αξιωματούχοι υπέβαλαν αίτημα για αποκάλυψη των στοιχείων του λογαριασμού, στο οποίο το Twitter αντέδρασε υποβάλλοντας αγωγή. Όπως έγινε γνωστό από την εταιρεία, το αίτημα αποσύρθηκε λίγο μετά την αγωγή.

Όπως αναφέρει το BBC, οι followers του λογαριασμού εκτινάχθηκαν από τους 38.000 στους 158.000 μέσα στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Το αίτημα είχε προέλθει από την υπηρεσία US Customs and Border Protection, που ζήτησε όλα τα αρχεία σχετικά με τον λογαριασμό, περιλαμβανομένων usernames, account login, αριθμού τηλεφώνου, διευθύνσεις email και διευθύνσεις ΙΡ. Ωστόσο, ο σχετικός νόμος τον οποίο επικαλέστηκε η υπηρεσία (που υπάγεται στο υπουργείο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ) χρησιμοποιείται για την απόκτηση στοιχείων σχετικά με εισαγόμενα αγαθά.

Το Twitter προσέφυγε σε δικαστήριο του Σαν Φρανσίσκο για να το μπλοκάρει, κάνοντας λόγο για κατάχρηση ενός εργαλείου περιορισμένων χρήσεων και επικαλούμενο καταπάτηση του δικαιώματος στην ελευθερία του λόγου. Το δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο υποστήριξε η ACLU (American Civil Liberties Union).

Στέλεχος του υπουργείου Δικαιοσύνης δήλωσε στο AFP ότι η έρευνα είχε λάβει τέλος, χωρίς να αποκαλύψει λεπτομέρειες για την υπόθεση. Ακόμη, όπως σημειώνει το Reuters, ούτε το υπουργείο Εθνικής Ασφάλειας προέβη σε σχόλια για την υπόθεση- παρόλα αυτά, υπογραμμίζεται επίσης πως εκπρόσωπος του Twitter δεν διευκρίνισε εάν έχουν υποβληθεί αιτήματα για άλλους λογαριασμούς.

Προτεινόμενα για εσάς