Τα επίπεδα C02 ίσως φτάσουν υψηλά εκατομμυρίων ετών

Σάββατο, 08 Απριλίου 2017 12:50
EPA/JULIAN STRATENSCHULTE

Τρεις επιστήμονες συνεργάστηκαν για τη μελέτη που αποκαλύπτει ότι οι τιμές του διοξειδίου του άνθρακα θα είναι οι υψηλότερες από την Ηώκαινο Εποχή, πριν από περίπου 34-56 εκατομμύρια χρόνια.

A- A A+

Η κλιματική αλλαγή έχει ήδη επηρεάσει αρνητικά τον πλανήτη, αλλά τα επικείμενα επίπεδα θερμοκρασίας ίσως είναι συγκριτικά τα υψηλότερα εδώ και περίπου μισό δισεκατομμύριο χρόνια.

Τρεις επιστήμονες συνεργάστηκαν για τη μελέτη που αποκαλύπτει ότι οι τιμές του διοξειδίου του άνθρακα θα είναι οι υψηλότερες από την Ηώκαινο Εποχή, πριν από περίπου 34-56 εκατομμύρια χρόνια.

Οι συγκεντρώσεις διοξειδίου του άνθρακα σήμερα μπορεί να οδηγήσουν σε μεγαλύτερη αύξηση της θερμοκρασίας, καθώς ο ήλιος γίνεται επίσης όλο και ισχυρότερος, σύμφωνα με τον Γκάβιν Φόστερ από το Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον, την Ντέινα Ρόγιερ του Πανεπιστημίου Γουέσλιαν, και τον Νταν Λουντ του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ.

Οι επιστήμονες εξηγούν ότι η θερμοκρασία της Γης δεν είναι απλά το αποτέλεσμα των αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα, αλλά και ότι ο ήλιος παίζει ρόλο.

«Λόγω του τρόπου που ο Ήλιος παράγει ενέργεια με πυρηνική σύντηξη του υδρογόνου σε ήλιο, η φωτεινότητά του έχει αυξηθεί με την πάροδο του χρόνου. Πριν από 4,5 δισεκατομμύριο χρόνια, όταν η Γη ήταν νέα, ο Ήλιος ήταν περίπου 30% λιγότερο φωτεινός.

Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι μία αύξηση της θερμοκρασίας κατά ένα βαθμό Κελσίου δεν ήταν πολύ ασυνήθιστη από την άποψη του γεωλογικού χρόνου.

Ο πλανήτης ήταν θερμότερος από ό,τι είναι σήμερα για ένα μεγάλο μέρος του παρελθόντος της Γης. Μάλιστα κατά την Ηώκαινο, σε μία περίοδο οι θερμοκρασίες στη Γη ήταν 10 έως 15 βαθμούς Κελσίου ψηλότερες από ό,τι σήμερα.

Στο παρελθόν, όταν ο ήλιος έγινε ισχυρότερος, το ατμοσφαιρικό διοξείδιο του άνθρακα μειώθηκε, σε αντίθεση με σήμερα, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

«Δεν βρήκαμε κανένα χρονικό διάστημα στο παρελθόν, κατά το οποίο οι παράγοντες που επηρεάζουν το κλίμα θα προκαλούσαν τέτοια άνοδο της θερμοκρασίας όσο θα δούμε εμείς στο μέλλον, αν κάψουμε όλα τα άμεσα διαθέσιμα ορυκτά καύσιμα.

Τίποτα παρόμοιο δεν έχει καταγραφεί εδώ και τουλάχιστον 420 εκατομμύρια χρόνια, σύμφωνα με τα στοιχεία που μας δίνουν τα πετρώματα της Γης», αναφέρει χαρακτηριστικά η έρευνα.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή