Πτήση πάνω από τα Άγναντα Άρτας

Παρασκευή, 07 Απριλίου 2017 22:19
UPD:10/04/2017 03:19
A- A A+

Στον ορεινό όγκο των Τζουμέρκων, σε υψόμετρο 642 μέτρων και σε απόσταση 53 χιλιομέτρων από την Άρτα, βρίσκονται τα Άγναντα.

Κάμερα τοποθετημένη σε drone πέταξε πάνω από το χωριό του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων, με τους 283 μόνιμους κατοίκους -βάσει της απογραφής του  2011-, καταγράφοντας όμορφα πλάνα.

Η λέξη Άγναντα παράγεται από το επίθετο «Άγναντος,-η,-ο», που σημαίνει «ανοιχτό μέρος», από το οποίο μπορεί κανείς να παρατηρήσει τι συμβαίνει γύρω του.

Μικροσυνοικίες με σπιτοκάλυβα σε περίοπτη θέση αποτελούσαν παλαιότερα το χωριό: Κονάκια, Πλάκες, Ζίφκος, Βίλλια, Κερασιά. Από τις θέσεις αυτές οι κάτοικοι αγνάντευαν το απέναντι βουνό (Ξεροβούνι) προκειμένου να δουν ποιοι ταξιδεύουν από και προς τα Ιωάννινα.

Αργότερα το χωριό μεταφέρθηκε στη σημερινή του θέση, όμως διατήρησε την ονομασία του.

Το χωριό, σε αμφιθεατρική διάταξη, απλώνεται στη λεκάνη που σχηματίζεται από τα βουνά Τζουμέρκα και Ξηροβούνι, με το χαμηλότερο σημείο του να βρέχεται σχεδόν από τον Άραχθο ποταμό.

Τα περισσότερα από τα σπίτια είναι λιθόκτιστα από σκούρα πελεκητή πέτρα, ενώ οι αυλές τους είναι στρωμένες με πλάκες και καλύπτονται συνήθως από κληματαριές και άλλα λουλούδια.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από epirustravel.eu, wikipedia

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή