Της Ανθής Αγγελοπούλου
Εμπόδια στην πρόσβασή του σε γιατρό αντιμετωπίζει το 24% των Ελλήνων, παρόλο που στην Ελλάδα καταγράφεται ο υψηλότερος δείκτης γιατρών ανά κάτοικο, ενώ σχεδόν το 70% αντιμετωπίζει αυξημένα έξοδα για υπηρεσίες υγείας, όπως διαφάνηκε σε μελέτη που διεξήχθη τους τελευταίους μήνες για τις Υπηρεσίες Υγείας στην Ελλάδα από το πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και παρουσιάστηκε, στο Συνέδριο «The Future of Healthcare in Greece».
Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε ο Αναπληρωτής Καθηγητής Πολιτικής Υγείας και Αναπληρωτής Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Κυριάκος Σουλιώτης, στα 1.000 άτομα που έλαβαν μέρος στην πανελλαδική μελέτη, το 74% των ερωτηθέντων είχε κάνει χρήση υπηρεσιών υγείας τον τελευταίο χρόνο. Το ποσοστό αυτό αυξάνεται με την ηλικία και, μάλιστα, στην ηλικιακή ομάδα άνω των 65 ετών υπερβαίνει το 90%. Υψηλότερη συχνότητα παρουσιάζει η επίσκεψη σε ιατρό με ποσοστό 91,6%, και ακολουθούν η διενέργεια εργαστηριακών εξετάσεων με ποσοστό 86,6%, η λήψη φαρμάκων με ποσοστό 66,8% και η νοσηλεία με ποσοστό 15,8%.
Το 24% των ερωτηθέντων, μολονότι η Ελλάδα καταγράφει τον υψηλότερο δείκτη γιατρών ανά κάτοικο, απάντησε ότι αντιμετωπίζει εμπόδια στην πρόσβαση σε γιατρό. Αξιοσημείωτο είναι το εύρημα ότι το 56,9% των ερωτηθέντων έχουν λόγω της οικονομικής κρίσης, έχει περιορίσει δραστικά τις δαπάνες για είδη πρώτης ανάγκης, ενώ το 66,6% δήλωσε ότι τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί δραματικά η οικονομική τους επιβάρυνση για υπηρεσίες υγείας.
Αναφορικά με τις μεταρρυθμίσεις στην υγεία, το 1/3 των ερωτηθέντων δήλωσε ότι δεν ήταν καθόλου ικανοποιημένοι από το σύστημα υγείας, ενώ το 85% θεωρούν επιτακτική ανάγκη τη μεταρρύθμιση του συστήματος υγείας.
Ωστόσο, το 38,1% των ερωτηθέντων θεωρούν ότι η μη υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων στον τομέα της υγείας οφείλεται στην έλλειψη πολιτικής βούλησης. Ένα ποσοστό 19,3% απάντησε ότι πρόσθετοι αποτρεπτικοί παράγοντες είναι η έλλειψη πόρων, ενώ το 18,6% πιστεύει ότι ευθύνονται και οι αντιδράσεις των ομάδων συμφερόντων. Σημειώνεται ότι το 48% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων βασική προτεραιότητα αποτελεί η θέσπιση του οικογενειακού γιατρού για όλους τους πολίτες.
Κλείνοντας, ο καθηγητής κ. Σουλιώτης τόνισε την αναγκαιότητα αναθεώρησης της διαδικασίας λήψης αποφάσεων πολιτικής υγείας, με τρόπο που να προβλέπει την ενεργό συμμετοχή των ασθενών σε όλες τις σχετικές διεργασίες, καθώς, όπως είπε, οι ασθενείς είναι αυτοί που μπορούν να συμβάλουν καθοριστικά στην άρση των όποιων πολιτικών ενδοιασμών προκύπτουν λόγω των αντιδράσεων ομάδων πίεσης και συμφερόντων.