«Η βοήθεια της Ελλάδας στα θύματα των τσουνάμι δεκαπλάσια αυτής της Τουρκίας»

Τετάρτη, 26 Ιανουαρίου 2005 19:13
UPD:19:14
A- A A+

Σε εθνικό ζήτημα γοήτρου έχει εξελιχθεί στην Τουρκία το θέμα της οικονομικής βοήθειας στα θύματα της καταστροφής στη ΝΑ Ασία.

Πριν από περίπου δέκα μέρες, σε εκπομπή του ο γνωστός δημοσιογράφος Μεχμέτ Αλί Μπιράντ, αναφερόμενος στην έλλειψη ευαισθησίας και αλληλεγγύης των Τούρκων προς τους σεισμοπαθείς, χρησιμοποίησε αρκετές φορές την έκφραση «πρέπει να ντρέπεται η Τουρκία». Σύμφωνα με τα όσα ειπώθηκαν κατά τη διάρκεια της εκπομπής, η Τουρκία είχε συγκεντρώσει, μέχρι τότε, μόνο 4 εκατ. ευρώ για τα θύματα της καταστροφής στις χώρες του Ινδικού.

Ακολούθησε μεγάλη εκστρατεία από τα κανάλια και τις εφημερίδες, αλλά και με δηλώσεις του ίδιου του τούρκου πρωθυπουργού, με αποτέλεσμα να μετατραπεί το όλο θέμα σε επιχείρηση διόρθωσης της εικόνας που παρουσίασε η Τουρκία από πλευράς αισθημάτων αλληλεγγύης και συμπαράστασης.

Χθες το βράδυ ο κ. Ερντογάν παραβρέθηκε σε δείπνο που οργάνωσαν Τούρκοι επιχειρηματίες στην Κωνσταντινούπολη, με σκοπό τη συγκέντρωση χρημάτων για τα θύματα των τσουνάμι.

Αναφερόμενος στη συγκέντρωση της οικονομικής βοήθειας ο κ. Ερντογάν τόνισε πως «η Τουρκία στον αγώνα αυτό δεν μπορεί να έπεται της Ελλάδας. Η ευθύνη που έχουμε εμείς είναι πολύ διαφορετική. Εμείς πρέπει να βάλουμε τα πράγματα σε πολύ διαφορετική θέση έτσι ώστε οι άνθρωποι στη ΝΑ Ασία να μην το ξεχάσουν ποτέ». «Η Τουρκία δεν πρέπει να συγκρίνεται με την Ελλάδα. Πρέπει να είμαστε πολύ πιο μπροστά από αυτούς», ανέφερε χαρακτηριστικά ο τούρκος πρωθυπουργός.

Στη ίδια εκδήλωση, ο επιχειρηματίας Νεβζέτ Ντεμίρ επισήμανε ότι «η βοήθεια που έχει προσφέρει η Ελλάδα είναι δεκαπλάσια αυτής της Τουρκίας».

Πηγή ΑΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή