«Όχι» στο αίτημα της Αυστρίας για εξαίρεση από το πρόγραμμα μετεγκατάστασης προσφύγων από την Ελλάδα και την Ιταλία απαντά ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Την περασμένη εβδομάδα με επιστολή του προς την Κομισιόν ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών Κρίστιαν Κερν είχε αιτηθεί την εξαίρεση της χώρας του.
Σε επιστολή του προς τον Αυστριακό καγκελάριο ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επισημαίνει πως η Αυστρία είναι νομικά υποχρεωμένη στην ανακατανομή προσφύγων και ο ίδιος αναμένει προσωπικά πως η Αυστρία θα ανταποκριθεί σε αυτή την υποχρέωσή της.
Στη βάση του προγράμματος που είχε υιοθετηθεί από τους ηγέτες της ΕΕ το 2015 και προβλέπει την ανακατανομή προσφύγων, η Αυστρία υποχρεούται να δεχθεί την μετεγκατάσταση 1.491 προσφύγων από την Ελλάδα και 462 προσφύγων από την Ιταλία, μέχρι τις 26 Σεπτεμβρίου 2017, χωρίς ωστόσο μέχρι σήμερα να έχει υποδεχθεί κανέναν πρόσφυγα στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος.
Με την επιστολή του την περασμένη εβδομάδα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο Αυστριακός καγκελάριος ζητούσε την κατανόηση της Επιτροπής στο ότι η χώρα του έχει κάνει ήδη αρκετά για τους πρόσφυγες και ως εκ τούτου θα πρέπει να εξαιρεθεί εκ νέου -να παραταθεί δηλαδή η εξαίρεση που ίσχυε για τη χώρα του έως τις 11 Μαρτίου- από το πρόγραμμα μετεγκατάστασης προσφύγων από την Ελλάδα και την Ιταλία.
Στην απάντησή του, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ τονίζει ότι γνωρίζει πως «η Αυστρία υπήρξε τα τελευταία χρόνια ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους και υποστηρικτές για μία συνολική ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική», ωστόσο, όπως σημειώνει, η κατάσταση έχει αλλάξει σημαντικά, έχει δημιουργηθεί μία ευρωπαϊκή συνοριοφυλακή και μια ακτοφυλακή, τα hotspots στην Ελλάδα και στην Ιταλία βρίσκονται σε πλήρη λειτουργία, και ο αριθμός των αιτήσεων για άσυλο στην Αυστρία έχει μειωθεί.
Επισημαίνοντας πως η Ελλάδα και η Ιταλία εξακολουθούν να βρίσκονται υπό πίεση και χρειάζονται την ελάφρυνση, ο πρόεδρος της Κομισιόν, στην απάντησή του προς τον Αυστριακό καγκελάριο, τονίζει ότι «η ανακατανομή αποτελεί έκφραση αλληλεγγύης και δίκαιης κατανομής της ευθύνης και προς τούτο είναι απαραίτητη η ενεργή συμμετοχή όλων των χωρών-μελών».
Όπως προσθέτει ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, «ο χρόνος που έχουμε στη διάθεσή μας είναι λίγος και δεν θα ήταν καλό σημάδι εάν δεν πετύχουμε μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2017 μία κατανομή των προσώπων από την Ελλάδα και την Ιταλία, τα οποία προβλέπονται στο πρόγραμμα».
Εξάλλου, και ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος είχε καλέσει, την περασμένη Πέμπτη, την Αυστρία να τηρήσει τις υποχρεώσεις της στο πλαίσιο του προγράμματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την μετεγκατάσταση προσφύγων από την Ελλάδα και την Ιταλία.
«Είναι μία ηθική, πολιτική και νομική υποχρέωση. Βασιζόμαστε στην υποστήριξη της Αυστρίας», τόνιζε ο Ευρωπαίος Επίτροπος, προσθέτοντας πως οι αριθμοί των προσφύγων μειώθηκαν στη διάρκεια των δύο προηγούμενων χρόνων, τα κέντρα καταγραφής προσφύγων στην Ελλάδα και την Ιταλία λειτουργούν και τώρα έφθασε η στιγμή για όλες τις χώρες-μέλη να συμβάλουν στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης.
«Η Αυστρία ήταν από την αρχή ένας από τους σημαντικότερους υποστηρικτές αυτής της πολιτικής», υπενθύμισε ο κ. Αβραμόπουλος, τη στιγμή που η Βιέννη ζητούσε μία εκ νέου εξαίρεσή της από το πρόγραμμα με την επιστολή που είχε αποστείλει, λίγα εικοσιτετράωρα νωρίτερα στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο Αυστριακός ομοσπονδιακός καγκελάριος.
Πηγή: ΑΜΠΕ