ΟΑΕΔ: Υποχρεωτική η μεταφορά πλεονασμάτων στην ΤτΕ

Τετάρτη, 05 Απριλίου 2017 14:16
UPD:14:28
Eurokinissi/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
A- A A+

Υπεραμύνεται ο ΟΑΕΔ της διαχείρισης των ταμειακών του διαθεσίμων, με αφορμή δημοσιεύματα σχετικά με το θέμα. 

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, ο ΟΑΕΔ, όπως όλα τα ΝΠΔΔ και οι Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, υποχρεούται βάσει του Α.Ν. 1611/50 όπως ισχύει, να μεταφέρει τα πλεονασματικά διαθέσιμα κεφάλαιά του στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Σημειώνει πως πλεονασματικά διαθέσιμα κεφάλαια θεωρούνται τα ποσά που περισσεύουν μετά την κάλυψη των υποχρεώσεων του Οργανισμού, λαμβανομένων υπόψιν και των προβλεπόμενων εσόδων του και προσθέτει:

Με στόχο τη βέλτιστη απόδοση των κεφαλαίων του, ο ΟΑΕΔ μεταφέρει περιοδικά (ή σε τακτά χρονικά διαστήματα) τα πλεονασματικά ποσά σε λογαριασμό Ταμειακής Διαχείρισης της ΤτΕ, που προσφέρει πολύ μεγαλύτερες αποδόσεις από τις Εμπορικές Τράπεζες και τη δυνατότητα της άμεσης εκταμίευσης των ποσών στο ακέραιο όταν ζητηθούν. Το ύψος του επιτοκίου στο λογαριασμό της Ταμειακής Διαχείρισης στην ΤτΕ για το Β’ εξάμηνο του 2016 ανήλθε σε 3,1487% και αναμένεται να παραμείνει στα ίδια επίπεδα και το πρώτο εξάμηνο του 2017. Το επιτόκιο καταθέσεων στην Εθνική Τράπεζα για το πρώτο εξάμηνο του 2017 ανέρχεται σε 1,15%.

Καταλήγοντας, επισημαίνει ότι ο ΟΑΕΔ θα συνεχίσει να διαχειρίζεται τα ταμειακά διαθέσιμά του, όπως προβλέπεται από τον νόμο, με γνώμονα την ασφαλή και βέλτιστη απόδοση τους, προκειμένου να διατίθενται μαζί με τα υπόλοιπα έσοδα του προς όφελος της ανέργων και του κοινωνικού συνόλου.

Ν.Δ.: Η συγκεκριμένη ενέργεια θυμίζει ημέρες 2015 Τσίπρα – Βαρουφάκη 

Σε ανακοίνωσή τους την Τρίτη οι αρμόδιοι τομεάρχες της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Βρούτσης και Θεόδωρος Καράογλου έκαναν λόγο για αναιτιολόγητη ενέργεια του δ.σ. του ΟΑΕΔ: 

«Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΑΕΔ, αντί να αξιοποιήσει και το τελευταίο ευρώ που διαθέτει στον αγώνα για την καταπολέμηση της ανεργίας, προχωρά σε μια αναιτιολόγητη ενέργεια. Αιφνιδίως, ζητά τη μεταφορά χρηματικών διαθεσίμων ύψους 65.000.000 ευρώ σε λογαριασμούς Ταμειακής Διαχείρισης της Τράπεζας της Ελλάδος».

Οι δύο βουλευτές κατηγορούσαν την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας ότι «αντιμετωπίζει τον ΟΑΕΔ σαν χρηματοπιστωτικό Οργανισμό, δείχνοντας έτσι πως, είτε αδιαφορεί επιδεικτικά για το μεγάλο πρόβλημα της ανεργίας, είτε επικρατούν δεύτερες σκέψεις και σχεδιασμοί…»

Μάλιστα, καταλήγοντας σημείωναν ότι «σε κάθε περίπτωση, η συγκεκριμένη ενέργεια θυμίζει ημέρες 2015 Τσίπρα – Βαρουφάκη». 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή