Αλλαγές στο νομοσχέδιο για τις μελέτες των δημοσίων έργων

Τετάρτη, 26 Ιανουαρίου 2005 22:23
A- A A+

Αλλαγές στο νομοσχέδιο που αφορά τις μελέτες των δημοσίων έργων επέφερε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς κατά τη συζήτηση των άρθρων του νομοσχεδίου.

Με απόφαση του υπουργού, μπορεί να καθορίζονται οι προδιαγραφές επάρκειας των τεχνικών υπηρεσιών όλων των αναθετουσών αρχών, για την προετοιμασία, τη διεξαγωγή της διαδικασίας ανάθεσης και τη διοίκηση μελέτης ή έργου, ανάλογα με το είδος, το μέγεθος και την πολυπλοκότητα των έργων.

Η επιλογή του αναδόχου θα διενεργείται με αρχιτεκτονικό διαγωνισμό, όταν πρόκειται περί μελετών έργων, που έχουν ευρύτερη κοινωνική, αρχιτεκτονική, πολεοδομική και περιβαλλοντική σημασία (μνημεία ή μνημειακά έργα, έργα διαμόρφωσης ή ανάπλασης ελεύθερων, κοινόχρηστων χώρων με ιστορικό χαρακτήρα ή παρεμβάσεων πολεοδομικού επιπέδου κλπ.) Στους διαγωνισμούς αυτούς δεν υποβάλλονται οικονομικές προσφορές.

Μειώνεται από το 25% στο 15% η οικονομική βαρύτητα μιας προσφοράς στο στάδιο της προκαταρκτικής μελέτης. Αντιστοίχως, αυξάνεται η βαρύτητα της τεχνικής προσφοράς από το 75% στο 85%.

Οι φορείς δεν μπορούν να προχωρούν σε οριστικές μελέτες για έργα που δεν είναι ενταγμένα σε προγραμματικό σχεδιασμό πενταετίας.

Πηγή: ΑΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή