Έρευνα: To Android ξεπέρασε για πρώτη φορά τα Windows

Τρίτη, 04 Απριλίου 2017 15:24
UPD:15:25
REUTERS/DADO RUVIC
A- A A+

Το Android της Google ξεπέρασε για πρώτη φορά τα Windows της Microsoft, ως το πιο δημοφιλές λειτουργικό του κόσμου από άποψη συνολικής χρήσης Ίντερνετ σε desktop, laptop, tablet υπολογιστές και κινητά τηλέφωνα μαζί, σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας web analytics StatCounter.

Όπως διαπιστώθηκε, τον Μάρτιο το Android βρέθηκε στην κορυφή με 37,93%, με οριακό προβάδισμα για πρώτη φορά έναντι των Windows, που βρέθηκαν στο 37,91%. «Πρόκειται για ένα ορόσημο στην ιστορία της τεχνολογίας και το τέλος μιας εποχής» σχολίασε ο Αοντχάν Κάλεν διευθύνων σύμβουλος της StatCounter. «Σηματοδοτεί το τέλος της παγκόσμιας κυριαρχίας της Microsoft στην αγορά των λειτουργικών, η οποία διαρκεί από τη δεκαετία του 1980. Επίσης, αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό επίτευγμα για το Android, που είχε μόλις 2,4% της παγκόσμιας χρήσης Ίντερνετ μόλις πέντε χρόνια πριν».

Κατά τον Κάλεν, οι κύριοι λόγοι αυτής της εξέλιξης είναι η εξέλιξη και εξάπλωση των smartphones όσον αφορά στην πρόσβαση στο Ίντερνετ, η πτώση των πωλήσεων των PC και η επίδραση που έχει η ασιατική αγορά σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ωστόσο, τα Windows εξακολουθούν να κυριαρχούν απόλυτα στα desktop και laptop PC, με μερίδιο 84% τον Μάρτιο όσον αφορά στη χρήση Ίντερνετ.

«Τα Windows κέρδισαν τον πόλεμο στα desktops, αλλά το πεδίο μάχης προχώρησε» είπε ο Κάλεν. «Θα είναι δύσκολο για τη Microsoft να προχωρήσει στο mobilie, αλλά η επόμενη μετάβαση μπορεί να της δώσει την ευκαιρία να ανακτήσει κυριαρχία. Αυτό θα μπορούσε να είναι η Augmented Reality, η τεχνητή νοημοσύνη, ο φωνητικός έλεγχος ή το Continuum (ένα προϊόν που σκοπεύει να αντικαταστήσει το desktop και το smartphone με μία και μόνη συσκευή της Microsoft».

Στη Βόρεια Αμερική τα Windows (όλες οι εκδόσεις) διατήρησαν το προβάδισμά τους σε όλες τις πλατφόρμες με 39,5% τον Μάρτιο, με το iOS να ακολουθεί (25,7%) και το Android (21,2%). Παρόμοια είναι τα πράγματα στην Ευρώπη, όπου τα Windows (51,7%) ήταν πολύ πιο πάνω από το Android (23,6%). Ωστόσο, στην Ασία το Android είναι στο 52,2%, τη στιγμή που τα Windows είναι στο 29,2%.

Προτεινόμενα για εσάς