Ολοκληρώθηκε ο ανοιχτός διάλογος που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Ζάππειο για τις σχέσεις δημοσιογράφων με οργανισμούς του δημοσίου.
Ο διάλογος πραγματοποιήθηκε έπειτα από πρωτοβουλία του υπουργού Επικρατείας και κυβερνητικού εκπροσώπου, Θοδωρή Ρουσόπουλου, με τη συμμετοχή εκπροσώπων των πολιτικών κομμάτων και των δημοσιογραφικών Ενώσεων.
«Η ελευθερία του Τύπου και η κριτική λειτουργία του στην κοινωνία της πληροφορίας που ζούμε αποτελεί στις μέρες μας καθοριστικό παράγοντα της ποιότητας της δημοκρατίας μας. Βασική προϋπόθεση όμως για τη διασφάλιση ενός ελεύθερου Τύπου, σε κάθε μορφή του, είναι η διασφάλιση της ανεξαρτησίας της ελευθερίας των λειτουργών του Τύπου από κάθε είδους εξάρτηση. Από κάθε σύγκρουση συμφερόντων, από κάθε είδους αντιδεοντολογική τακτική.
Η πρωτοβουλία μας δεν έχει στόχο ούτε τη δαιμονοποίηση του θέματος, ούτε φυσικά εμείς θα μπορούσαμε να επιδοθούμε σε "κυνήγι μαγισσών". Ερχόμαστε απλώς να δώσουμε σαφείς απαντήσεις σε ερωτήματα σχετικά με το μεγάλο αυτό ζήτημα που ηγέρθησαν τις τελευταίες μέρες και στο παρελθόν», ανέφερε στην ομιλία του ο κ. Ρουσόπουλος.
Ειδικότερα ο κ.Ρουσόπουλος αναφέρθηκε στο ζήτημα της πολυθεσίας στο δημόσιο, τις συμβάσεις έργου και τα όρια αμοιβών, καθώς επίσης και στο επαγγελματικό ασυμβίβαστο, ενώ τόνισε πως δεν υπάρχουν μυστικά κονδύλια για τη χρηματοδότηση δημοσιογράφων.
Όπως είπε ο υπουργός Επικρατείας θα αποσταλούν στις δημοσιογραφικές Ενώσεις όλα τα στοιχεία (όσα έχει η Γραμματεία Επικοινωνίας στη διάθεση της για το 2003), ενώ μέχρι τις 5 Απριλίου θα αποσταλεί η λίστα με τα νέα στοιχεία του 2004.
Όπως επίσης αποφασίστηκε κατά το τέλος του σημερινού ανοιχτού διαλόγου, ο υπουργός Επικρατείας θα συναντηθεί την ερχόμενη εβδομάδα εκ νέου με εκπροσώπους των δημοσιογραφικών ενώσεων και των πολιτικών κομμάτων και κατά τη συνάντηση αυτή θα εισηγηθεί την καθιέρωση ασυμβίβαστου για τη πολυθεσία των δημοσιογράφων στο Δημόσιο.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, Μανώλης Μαθιουδάκης, τόνισε ότι «πρέπει να υπάρξει πλήρης διαχωρισμός του δημοσιογραφικού επαγγέλματος από κάθε μορφής δημόσιες σχέσεις».
Κατά της κυβερνητικής παρέμβασης τάχθηκε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Τηλέμαχος Χυτήρης, επισημαίνοντας ότι τις πρωτοβουλίες για τη διευθέτηση ανάλογων προβλημάτων πρέπει να τις αναλαμβάνουν οι δημοσιογράφοι και οι Ενώσεις τους.
Από την πλευρά του ΚΚΕ, ο βουλευτής Αντώνης Σκυλάκος τάχθηκε υπέρ του πλήρους ασυμβίβαστου της εργασίας των δημοσιογράφων, όχι μόνο στα γραφεία Τύπου του δημοσίου τομέα, αλλά και στα γραφεία Τύπου επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα.
Τέλος ο εκπρόσωπος του Συνασπισμού, Νίκος Βούτσης έκανε λόγο για υπαρκτό ζήτημα το οποίο όμως δεν μπορεί να εντοπιστεί περιοριστικά στο δημόσιο τομέα. Σημείωσε επίσης πως το ζήτημα της πολυθεσίας, ιδιαίτερα για τους δημοσιογράφους, δεν μπορεί να συζητηθεί, ούτε να αντιμετωπιστεί, ανεξάρτητα από το καθεστώς των εργασιακών σχέσεων, του ύψους των αποδοχών και της τήρησης των συλλογικών συμβάσεων, ενώ επανέφερε την πρόταση του ΣΥΝ για ουσιαστική κατάργηση του υπουργείου Τύπου και των υπηρεσιών του.