Η διοικητική μεταρρύθμιση στο επίκεντρο της έκτακτης γ.σ. της ΚΕΔΕ

Γ. Καμίνης: Δεν πρόκειται να συνυπογράψουμε τη διάλυση των δήμων
Δευτέρα, 03 Απριλίου 2017 13:09
UPD:13:20
INTIME NEWS/ΜΠΑΛΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ
A- A A+

Σε εξέλιξη βρίσκεται σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας η έκτακτη γενική συνέλευση της ΚΕΔΕ, στην οποία θα καθοριστεί η στάση των αιρετών στον διάλογο για τη διοικητική μεταρρύθμιση της χώρας.

Στο χαιρετισμό του ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης άσκησε σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση τονίζοντας ότι «πίσω από τη διαδικασία που ακολουθήθηκε και τις προτάσεις που διατυπώθηκαν από πλευράς υπουργείου Εσωτερικών σε ό,τι αφορά τον εκλογικό νόμο για απλή αναλογική στις αυτοδιοικητικές εκλογές, υποκρύπτονται πολιτικές σκοπιμότητες».

«Θέλουν αναχώματα σε περίπτωση ήττας στις εθνικές εκλογές» είπε προβλέποντας ότι «το όλο ζήτημα θα επικεντρωθεί στην απλή αναλογική από πλευράς κυβέρνησης, εμπαίζοντας τους πολίτες και ταυτίζοντάς την με τη δημοκρατία». «Η απλή αναλογική» πρόσθεσε «εξασφαλίζει εκπροσώπηση όχι όμως κυβερνησιμότητα. Και τα δύο διασφαλίζει το ισχύον σύστημα».

Ο κ. Καμίνης σημείωσε επίσης ότι «όσο δεν προτείνεται από πλευράς κυβέρνησης ένα συνεκτικό σχέδιο που να προβλέπει πόρους, αρμοδιότητες» και το οποίο να συμβάλλει «σε ενηλικίωση, σε ισχυροποίηση της αυτοδιοίκησης», δεν υπάρχει «κανένα περιθώριο υποχώρησης». «Δεν πρόκειται να συνυπογράψουμε τη διάλυση των δήμων» διαμήνυσε.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος, Κώστας Αγοραστός που διαδέχθηκε στο βήμα τον κ . Καμίνη, επισήμανε ότι μετά από επτά χρόνια εφαρμογής του Καλλικράτη είναι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο, προσθέτοντας ότι «η κυβέρνηση δεν έχει παρουσιάσει ακόμα την κεντρική της πολιτική κατεύθυνση γι’ αυτές».

Όπως παρατήρησε, το κείμενο της επιτροπής διαλόγου του υπουργείου Εσωτερικών «είναι ατάκτως ειρημένες προτάσεις χωρίς καμία θεσμική καινοτομία, χωρίς καμία αναφορά στα οικονομικά της περιφερειακής αυτοδιοίκησης». Ο κ. Αγοραστός εξέφρασε τέλος το φόβο «μην τυχόν κατατεθεί το σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή στα θερινά της τμήματα και ψηφιστεί με εξπρές διαδικασίες».

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή