Αρμενία: Προβάδισμα του κυβερνώντος κόμματος στις βουλευτικές εκλογές

Δευτέρα, 03 Απριλίου 2017 06:59
UPD:09:57
REUTERS/Vahan Stepanyan/PAN Photo/Handout

Ψηφοφόρος διαβάζει τη λίστα των υποψηφίων.

A- A A+

Προβάδισμα του κυβερνώντος Ρεπουμπλικανικού Κόμματος του προέδρου Σερζ Σαρκισιάν δείχνουν τα μέχρι τώρα αποτελέσματα των χθεσινών βουλευτικών εκλογών στην Αρμενία.

Ειδικότερα, το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα της Αρμενίας (RPA) κερδίζει το 53,20% των ψήφων, ενώ η Συμμαχία των κομμάτων της αντιπολίτευσης, στο οποίο ηγείται ο μεγιστάνας επιχειρηματίας Γκατζίκ Τσαρουκιάν συγκεντρώνει 26,56% των ψήφων.

Τα μερικά αποτελέσματα αναρτήθηκαν στον ιστότοπο της Κεντρικής Επιτροπής Εκλογών και βασίστηκαν στην καταμέτρηση ψήφων από το 18% των εκλογικών κέντρων.

Οι Ρεπουμπλικανοί φαίνονται έτοιμοι να δημιουργήσουν κυβερνητικό συνασπισμό με το τρίτο κόμμα, τη φιλοκυβερνητική Αρμενική Επαναστατική Ομοσπονδία (ΑΕΟ) που λαμβάνει 8,07% των ψήφων, και το οποίο είναι μέλος του τωρινού κυβερνητικού συνασπισμού, διατηρώντας τον νυν πρωθυπουργό Καρέν Καραπετιάν.

EURONEWS

Ο 62χρονος Σαρκισιάν, ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, έχει επανειλημμένα αρνηθεί τις κατηγορίες ότι οι αλλαγές που υιοθετήθηκαν μετά από δημοψήφισμα τον Δεκέμβριο του 2015, σχεδιάστηκαν ώστε να παραμείνει στην εξουσία στην πρώην σοβιετική δημοκρατία.

Ο Σαρκισιάν είναι πρόεδρος από το 2008. Με το νέο σύστημα, σύμφωνα με τους επικριτές του, θα μπορεί να συνεχίσει να ασκεί επιρροή στην πολιτική είτε ως πρωθυπουργός από το 2018, ή να παραμείνει πρόεδρος του κόμματος, ή ακόμα να παραιτηθεί από πολιτικές θέσεις αλλά να συνεχίσει να επηρεάζει την πολιτική μέσω ενός διαδόχου που έχει επιλέξει ο ίδιος.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή