Γ. Σταθάκης: Θα στηριχθεί η ΔΕΗ ως ο βασικός πυλώνας στο ενεργειακό μας σύστημα

Σάββατο, 01 Απριλίου 2017 00:41
UPD:00:56
SOOC/Menelaos Myrillas

Ο κ. Σταθάκης τόνισε ότι αυτό που άλλαξε τα δεδομένα, ήταν η οριστική απόφαση του Ευρωδικαστηρίου, λίγο πριν από τα Χριστούγεννα, ως κατάληξη της επταετούς δικαστικής διαμάχης ανάμεσα στο ελληνικό κράτος και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία είχε ως αντικείμενο την μονοπωλιακή πρόσβαση της ΔΕΗ στους λιγνίτες της χώρας (φωτ. αρχείου).

A- A A+

«Οποιαδήποτε συμφωνία και να κάνουμε, οποιοδήποτε σχέδιο και να συζητήσουμε, στο επίκεντρο θα διατηρηθεί η σταθερότητα μας να στηριχθεί η ΔΕΗ ως ο βασικός πυλώνας» στο ενεργειακό σύστημα της χώρας, δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας.

«Δεύτερον θα δημιουργήσει δυνατότητες όλη αυτή η όποια μετατόπιση να είναι ανοιχτή σε σχήματα με συνθήκες ανοιχτές στην τοπική κοινωνία ή σε βιώσιμα επιχειρηματικά σχήματα και τρίτον στο επίκεντρο παραμένει βεβαίως η απασχόληση των εργαζομένων», πρόσθεσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Ο κ. Σταθάκης τόνισε ότι αυτό που άλλαξε τα δεδομένα, ήταν η οριστική απόφαση του Ευρωδικαστηρίου, λίγο πριν από τα Χριστούγεννα, ως κατάληξη της επταετούς δικαστικής διαμάχης ανάμεσα στο ελληνικό κράτος και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία είχε ως αντικείμενο την μονοπωλιακή πρόσβαση της ΔΕΗ στους λιγνίτες της χώρας.

Η απόφαση, όπως είπε ο υπουργός, καταδικάζει την Ελλάδα και ορίζει σαφώς και τον τρόπο που πρέπει να συμμορφωθεί, δηλαδή στην προκήρυξη διαγωνισμών για τα τέσσερα νέα λιγνιτωρυχεία της χώρας, να αποκλειστεί η ΔΕΗ και να συμμετάσχουν μόνο ιδιώτες.

Ο υπουργός επεσήμανε ότι με δεδομένο ότι δεν επίκειται προκήρυξη διαγωνισμού στο ορατό μέλλον γι’ αυτά τα λιγνιτωρυχεία που βρίσκονται σε άλλες περιοχές της χώρας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή -και τώρα και οι θεσμοί- επανέρχονται και ζητούν αντισταθμιστικά μέτρα.

Ο κ. Σταθάκης τόνισε ότι σε αυτή τη φάση της διαπραγμάτευσης, συζητιέται σε χρονικό ορίζοντα ως το τέλος του προγράμματος το 2018, να ξεκινήσει ένας διάλογος, που το επόμενο φθινόπωρο θα καταλήξει σε κάποιο σχέδιο και σε αυτή τη συζήτηση θα συμμετέχει «η κυβέρνηση, οι θεσμοί και η ΔΕΗ».

Στον διάλογο, «ένα θέμα θα είναι το ύψος του ποσοστού του χώρου που πρέπει να δημιουργηθεί στο λιγνίτη: Εκεί νομίζω ότι καταφέραμε να μην υπάρχει κανένας αποκλεισμός, το οποίο πρακτικά σημαίνει ότι οποιοδήποτε επενδυτικό σχήμα, με συμμετοχή άμεση, ή έμμεση, ή με συμμετοχή άμεση, ή έμμεση άλλων θεσμών τοπικών, περιφερειών, δήμων, κ.ο.κ., θα μπορέσει να είναι στις κατηγορίες των επιχειρήσεων οι οποίες θα διεκδικήσουν ενός τέτοιου τύπου παραχώρηση».

«Είναι μια δύσκολη συμφωνία, το καταλαβαίνουμε όλοι, από την άλλη πλευρά υπάρχουν ορισμένα αναπόδραστα δεδομένα, τα οποία δε μπορούμε να τα αγνοήσουμε» είπε ο κ. Σταθάκης, τονίζοντας ότι ο διάλογος αυτός θα έπρεπε να είχε γίνει νωρίτερα και θα γινόταν ανεξαρτήτως μνημονίου.

«Οι πολιτικοί μας αντίπαλοι έχουν σαφή θέση: Είναι υπέρ του σχεδίου που είχαν εφαρμόσει και πριν, ζητούν την πλήρη ιδιωτικοποίηση και του ΑΔΜΗΕ και την πώληση της ΔΕΗ - μεγάλου μέρος των μονάδων και οριζόντια της ΔΕΗ. Η δική μας θέση προσπαθεί να διαμορφώσει ένα πλαίσιο και μια στρατηγική βιώσιμη, ανοιχτή, που θα στηρίξει τη ΔΕΗ και θα στηρίξει και την τοπική κοινωνία» είπε ο υπουργός.

Αναφερόμενος στις διαβουλεύσεις Αθήνας - θεσμών, δήλωσε ότι «βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο των διαπραγματεύσεων και ελπίζουμε όλοι ότι η διαπραγμάτευση αυτή θα κλείσει μέχρι το επόμενο Eurogroup, μέχρι τις 7 Απριλίου».

Κατά την είσοδο του υπουργού στο περιφερειακό συμβούλιο, σημειώθηκε μικροένταση από εργαζομένους οι οποίοι διαδήλωναν ενάντια στον κατακερματισμό και στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή