Η Βενεζουέλα θα πρέπει να επανεξετάσει την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της να ακυρώσει τη λειτουργία του κοινοβουλίου της χώρας (Εθνοσυνέλευση) και να αναλάβει το ίδιο τις νομοθετικές αρμοδιότητες, τόνισε ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για Ανθρώπινα Δικαιώματα Ζέιντ Ράαντ Αλ Χουσέιν.
Κάλεσε δε την κυβέρνηση του προέδρου της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο να εγγυηθεί το δικαίωμα στην ειρηνική συνάθροιση των πολιτών.
Οι ηγέτες της ενιαίας αντιπολίτευσης Κεντροαριστεράς - Κεντροδεξιάς - Κέντρου στη Βενεζουέλα αποκαλούν πλέον τον κ. Μαδούρο δικτάτορα, υποστηρίζοντας ότι η απόφαση του φιλικού προς την κυβέρνηση Ανωτάτου Δικαστηρίου συνιστά πραξικόπημα και κατάλυση του δημοκρατικού πολιτεύματος.
«Η διάκριση των εξουσιών είναι απαραίτητη για τη λειτουργία της δημοκρατίας», υπογράμμισε ο κ. Χουσέιν.
Η ενιαία αντιπολίτευση ελέγχει, με πλειοψηφία άνω των 2/3 (112 εκ των 167 βουλευτών) την Εθνοσυνέλευση της Βενεζουέλας, μετά τις εκλογές του Δεκεμβρίου του 2015, έχοντας έτσι τη δύναμη - σύμφωνα με το σύνταγμα της χώρας - να μπλοκάρει σημαντικότατες πλευρές του κυβερνητικού έργου, να προχωρήσει σε συνταγματική αναθεώρηση, καθώς και να αιτηθεί την αποπομπή του προέδρου της χώρας.
Ωστόσο, η ριζοσπαστική σοσιαλιστική, επικρινόμενη και ως λαϊκιστική, κυβέρνηση Μαδούρο, καθώς και το φιλικό της Ανώτατο Δικαστήριο, αρνούνται να υπογράψουν ή να κυρώσουν οποιαδήποτε απόφαση της Εθνοσυνέλευσης, καθιστώντας ουσιαστικά άκυρη κάθε πράξη ή απόφασή της.
Την Πέμπτη, το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε να αναλάβει πλήρως τα νομοθετικά καθήκοντα της Εθνοσυνέλευσης και να άρει την ασυλία των βουλευτών, επικαλούμενο ότι τρία εκ των 167 μελών της ορκίστηκαν παράτυπα, παρά την αντίθετη δική του γνωμοδότηση, που έκρινε την εκλογή τους άκυρη.
naftemporiki.gr