Επίσημο αίτημα Σκωτίας προς Λονδίνο για νέο δημοψήφισμα ανεξαρτησίας

Παρασκευή, 31 Μαρτίου 2017 15:26
UPD:17:02
EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA

Το αίτημα είχε υπογραφεί την Πέμπτη από την Πρώτη Υπουργό της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον, ενώ είχε εγκριθεί νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα από το τοπικό κοινοβούλιο της χώρας.

A- A A+

Η Σκωτία κατέθεσε και επισήμως αίτημα στις αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου για τη διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτητοποίησή της.

Το αίτημα είχε υπογραφεί την Πέμπτη από την Πρώτη Υπουργό της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον, ενώ είχε εγκριθεί νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα από το τοπικό κοινοβούλιο της χώρας. Την Παρασκευή παραδόθηκε υπό μορφήν επιστολής της κ. Στέρτζον στην πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Τερέζα Μέι

Η αρμοδιότητα για την έγκριση ή μη του αιτήματος εναπόκειται στην κυβέρνηση της Μεγάλης Βρετανίας και στο βρετανικό κοινοβούλιο (Βουλή των Κοινοτήτων και Βουλή των Λόρδων).

Το Εδιμβούργο διεκδικεί τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος το φθινόπωρο του 2018 ή την άνοιξη του 2019, δηλαδή λίγο πριν ή αμέσως μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η κ. Μέι έχει δηλώσει πάντως ότι δεν είναι κατάλληλη στιγμή για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος στη Σκωτία, ειδικά αφού οι Σκωτσέζοι απέρριψαν την ανεξαρτησία το 2014.

Στο κοινοβούλιο της Σκωτίας, υπέρ της διεξαγωγής νέου δημοψηφίσματος ψήφισαν το κυβερνών, κεντροαριστερό - εθνικιστικό Σκωτσέζικο Εθνικό Κόμμα (SNP) και το οικολογικό Σκωτσέζικο Πράσινο Κόμμα, ενώ κατά τάχθηκε το κεντροδεξιό Σκωτσέζικο Συντηρητικό και Ενωτικό Κόμμα, το κεντροαριστερό Σκωτσέζικο Εργατικό Κόμμα και οι κεντρώοι Σκωτσέζοι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή