«Δεν νομιμοποιούνται να κατηγορούν όσοι ευθύνονται για τα προβλήματα στη Γεωργία»

Ομιλία Μπασιάκου στη Βουλή
Παρασκευή, 28 Ιανουαρίου 2005 13:25
A- A A+

«Δεν νομιμοποιούνται όσοι ευθύνονται για τα σημερινά προβλήματα της γεωργίας να μας κατηγορούν, αφού το σύνολο των κοινοτικών ρυθμίσεων που ισχύουν σήμερα ψηφίστηκαν από τη προηγούμενη κυβέρνηση», δήλωσε σήμερα Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ευάγγελος Μπασιάκος, κατά τη συζήτηση στη Βουλή για το αγροτικό.

Στην ομιλία του ο κ. Μπασιάκος δήλωσε ότι «φέτος έχουν καταβληθεί πιο γρήγορα από κάθε άλλη χρονιά οι κοινοτικές επιδοτήσεις και οι αποζημιώσεις των αγροτών, έχει βελτιωθεί σημαντικά η απορρόφηση κονδυλίων του Γ’ ΚΠΣ για έργα αγροτικής ανάπτυξης, έχουν ληφθεί αποφάσεις για την ρύθμιση του προβλήματος των πανωτοκίων και για τη μείωση του επιτοκίου δανεισμού των αγροτών, ενώ προετοιμάζεται έγκαιρα η χώρα για την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ, που θα ισχύσει από το 2006».

Όπως είπε ο κ. Μπασιάκος, «με τη νέα ΚΑΠ αλλάζει τελείως το σκηνικό στήριξης των αγροτών μέσω των κοινοτικών επιδοτήσεων, αφού οι επιδοτήσεις θα καταβάλλονται στη βάση ιστορικών στοιχείων της τριετίας 2000-2002 και δεν θα εξαρτώνται από το ύψος της παραγωγής, αλλά κυρίως από την καλλιέργεια και την τήρηση ορισμένων περιβαλλοντολογικών όρων και όρων ασφάλειας και ποιότητας των προϊόντων».

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης χαρακτήρισε το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με το βαμβάκι «μεμονωμένο», το οποίο αφορά την εφαρμογή ενός δυσμενούς κανονισμού που η προηγούμενη κυβέρνηση υπέγραψε το 2001 και «είμαστε υποχρεωμένοι να εφαρμόσουμε μέχρι το 2006».

Φέτος, σημείωσε ο κ. Μπασιάκος, έγινε συνετή διαχείριση με τη σύμφωνη γνώμη -για πρώτη φορά- της συντριπτικής πλειοψηφίας των εκπροσωπών των αγροτών και ιδιαίτερα των Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών, ώστε να υπάρξει συναινετική περικοπή εκτάσεων, αλλά και απόδοσης κιλών ανά στρέμμα, ώστε να επιτύχουμε τις μεγαλύτερες δυνατές κοινοτικές εισροές. Και ο κ. υπουργός πρόσθεσε: «Πέραν των προγραμματισμένων ελέγχων, που ήταν πολλαπλάσιοι φέτος σε σχέση με κάθε άλλοι χρονιά, οι επανέλεγχοι γίνονται για πρώτη φορά και εξαλείφουν παρατυπίες ηθελημένες ή αθέλητες και παρανομίες της τελευταίας δεκαετίας».

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης προανήγγειλε κατάθεση νομοσχεδίου για τα προβλήματα του αγροτικού τομέα και τόνισε ότι ήδη μετά την καθοριστικής σημασίας παρέμβαση του Πρωθυπουργού στο Συμβούλιο Κορυφής του Μαρτίου, με την τελική απόφαση στο Συμβούλιο υπουργών Γεωργίας του Απριλίου, η κυβέρνηση πέτυχε την καλύτερη δυνατή στήριξη των παραγωγών βάμβακος, ελαιολάδου και καπνού έως το 2013.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή