Brexit: Η δήλωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου μετά την λήψη της επιστολής Μέι

Τετάρτη, 29 Μαρτίου 2017 15:15
UPD:15:32
SOOC/Alexandros Michailidis
A- A A+

Σήμερα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έλαβε επιστολή από την Βρετανή πρωθυπουργό Τερέζα Μέι, με την οποία ειδοποιούμαστε για την πρόθεση του Ηνωμένου Βασιλείου να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η ειδοποίηση ακολουθεί το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου 2016 και αρχίζει τη διαδικασία η οποία αναφέρεται στο άρθρο 50 της Συνθήκης. Λυπούμαστε που το Ηνωμένο Βασίλειο θα εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση, ωστόσο είμαστε έτοιμοι για τη διαδικασία που θα πρέπει πλέον να ακολουθήσουμε.

Για την Ε.Ε., το πρώτο βήμα θα είναι πλέον η υιοθέτηση των κατευθυντήριων γραμμών για τις διαπραγματεύσεις από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Αυτές οι κατευθυντήριες γραμμές θα περιγράφουν τις γενικές θέσεις και αρχές υπό το φως των οποίων η Ένωση, εκπροσωπούμενη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα διαπραγματευτεί με το Ηνωμένο Βασίλειο.

Σε αυτές τις διαπραγματεύσεις, η Ένωση θα λειτουργήσει σαν ένα σώμα και θα υπερασπιστεί τα συμφέροντά της. Πρώτη μας προτεραιότητα θα είναι η ελαχιστοποίηση της αβεβαιότητας από την απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου για τους πολίτες, τις επιχειρήσεις και τις χώρες - μέλη μας. Γι' αυτό θα αρχίσουμε εστιάζοντας σε όλες τις απαραίτητες ρυθμίσεις για μια ομαλή αποχώρηση.

Θα προσεγγίσουμε τις συγκεκριμένες διαπραγματεύσεις εποικοδομητικά και με στόχο την επίτευξη συμφωνίας. Ελπίζουμε στο μέλλον να έχουμε το Ηνωμένο Βασίλειο ως έναν στενό εταίρο.

Ο πρόεδρος Τουσκ έχει συγκαλέσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τις 29 Απριλίου 2017.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή