Η ιστορική στιγμή κατά την οποία, για πρώτη φορά από το 1957, μία χώρα αποχωρεί από τις Ευρωπαϊκές Κοινότητες, έφθασε το απόγευμα της Τετάρτης. Λίγο πριν τις 14.30 ώρα Ελλάδος, ο πρέσβης του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ένωση Σερ Τιμ Μπάροου επέδωσε στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ επιστολή της πρωθυπουργού της χώρας του, Τερέζα Μέι, με την οποία η τελευταία, επικαλούμενη το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας, ζητεί να αρχίσει η διαδικασία αποχώρησης της Μεγάλης Βρετανίας από την Ε.Ε.
Η σκηνή της παράδοσης της επιστολής από τον Σερ Μπάροου στον κ. Τουσκ δεν καταγράφηκε από τις κάμερες, ωστόσο αμέσως μετά, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter: «Μετά από εννέα μήνες, το Ηνωμένο Βασίλειο παρέδωσε».
GRAPHIC NEWS
Η απόφαση για αποχώρηση της Μεγάλης Βρετανίας από την Ε.Ε. ελήφθη με δημοψήφισμα σε ολόκληρο το βασίλειο (Αγγλία, Ουαλία, Σκωτία, Βόρεια Ιρλανδία), το οποίο διεξήχθη στις 23 Ιουνίου 2016. Η διεξαγωγή σχετικού δημοψηφίσματος αποτελούσε προεκλογική δέσμευση του κεντροδεξιού Συντηρητικού Κόμματος, με επικεφαλής - τότε - τον Ντέιβιντ Κάμερον, στις βουλευτικές εκλογές του 2015.
Μολονότι ο ίδιος ο κ. Κάμερον, η πλειοψηφία των βουλευτών των Συντηρητικών, η κεντροαριστερή αξιωματική αντιπολίτευση του Εργατικού Κόμματος, οι κεντρώοι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες και το κεντροαριστερό - εθνικιστικό Σκωτσέζικο Εθνικό Κόμμα είχαν ταχθεί υπέρ της παραμονής στην Ε.Ε., οι Βρετανοί ψηφοφόροι ακολούθησαν την προτροπή της μειοψηφίας του Συντηρητικού Κόμματος υπό τον Μπόρις Τζόνσον και το δεξιό - αντιευρωπαϊκό Κόμμα Ανεξαρτησίας Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP), ψηφίζοντας υπέρ του Brexit.
Η διαδικασία θα οδηγήσει σε αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε. το αργότερο έως τις 29 Μαρτίου 2019, εκτός εάν το ίδιο αιτηθεί παράταση των διαπραγματεύσεων και το συγκεκριμένο αίτημα εγκριθεί και από τα υπόλοιπα 27 κράτη - μέλη της Ένωσης.
Μέι: Δεν υπάρχει γυρισμός
Η Τερέζα Μέι, μιλώντας στη βρετανική Βουλή των Κοινοτήτων την ώρα που ο Σερ Μπάροου επέδιδε την επιστολή της στον κ. Τουσκ, τόνισε ότι το Brexit αποτελεί μία πραγματικότητα από την οποία δεν υπάρχει επιστροφή.
REUTERS/HANDOUT
Η Τερέζα Μέι, μιλώντας στη βρετανική Βουλή των Κοινοτήτων τόνισε ότι το Brexit αποτελεί μία πραγματικότητα από την οποία δεν υπάρχει επιστροφή.
Επανέλαβε ότι η Μ. Βρετανία θα αποχωρήσει και από την Ευρωπαϊκή Ενιαία Αγορά, καθώς οι εταίροι της στην Ε.Ε. τής έχουν ξεκαθαρίσει ότι η αποδοχή της ελευθερίας κίνησης εμπορευμάτων και κεφαλαίων απαιτεί επίσης την αποδοχή της ελευθερίας κίνησης προσώπων, πράγμα που απέρριψαν, όπως είπε, οι Βρετανοί ψηφοφόροι στο δημοψήφισμα.
Έκανε επίσης λόγο για τη δημιουργία μιας ειδικής σχέσης μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Ε.Ε., σημειώνοντας ότι η Μ. Βρετανία εγκαταλείπει την Ε.Ε., όχι όμως και την Ευρώπη.
Η κεντροδεξιά επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης κάλεσε ακόμη τους Βρετανούς «να ενωθούν» εν όψει της αποχώρησης από την Ε.Ε.
Γερμανία: Πολύ στενό το χρονικό περιθώριο των δύο ετών
Το Βερολίνο, από την πλευρά του, χαρακτήρισε, διά μέσου του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας Μάρτιν Σάφερ, την περίοδο των δύο ετών που θα ακολουθήσει «ιδιαίτερα στενή» για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων εξόδου της Μεγάλης Βρετανίας από την Ε.Ε.
Κυβερνητική εκπρόσωπος σημείωσε εξάλλου ότι η Γερμανία είναι έτοιμη για τις διαπραγματεύσεις που θα ακολουθήσουν μεταξύ Βρυξελλών και Λονδίνου.
«Παρά το Brexit, η Μεγάλη Βρετανία συνεχίζει να είναι εταίρος μας, τόσο στο NATO, όσο και ειδικότερα στην Ευρώπη», συμπλήρωσε η εκπρόσωπος.
naftemporiki.gr